Україна пройшла через дефолт – Fitch та S&P відреагували на реструктуризацію

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings у ніч на суботу знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті з «C» до «RD» (обмежений дефолт), тоді як агентство Standard&Poor's – довгостроковий і короткостроковий рейтинги в іноземній валюті з «СС» до «SD» (вибірковий дефолт).

Україна пройшла через дефолт – Fitch та S&P відреагували на  реструктуризацію — Фiнансовий клуб

«Запит згоди на відстрочку погашення зовнішнього боргу України на два роки був узгоджений із необхідною часткою власників облігацій і набув чинності 11 серпня. Fitch розцінює це як завершення обміну проблемних боргів (DDE) і тому знизило РДЕ до «RD», а рейтинг інструментів – до «D», обидва з «C», – цитує Інтерфакс-Україна пояснення від Fitch.

Fitch знижувало рейтинг України до переддефолтного «C» ще у липні, коли Україна запропонувала відкласти виплати за боргом.

«З огляду на оголошені умови реструктуризації та наші критерії ми розглядаємо угоду як проблемну та рівносильну дефолту», – повідомили в S&P. Агентство знизило рейтинги випуску реструктурованих єврооблігацій до «D» з «СС» та рейтинги України в національній валюті з «B-/B» до «CCC+/C» і рейтинги за національною шкалою з «uaBBB-» до «uaBB-».

Крім того, S&P дало негативний прогноз щодо рейтингу в національній валюті, оскільки спричинені війною макроекономічні та бюджетні труднощі можуть послабити спроможність уряду виконувати свої боргові зобов'язання у гривні.

Агентство підтвердило довгостроковий РДЕ України в національній валюті на рівні «CCC-», короткостроковий РДЕ на рівні «C» та країнову стелю на рівні «B-», а рейтинг одного з внутрішніх випусків у валюті з погашенням у 2023 році, не включений в обмін, навіть підвищило до «CCC-».

І Fitch, і S&P заявили про очікуване швидке підвищення рейтингу України в іноземній валюті до рівня, що відповідає перспективам виплат з обслуговування боргу відповідно до його нових умов.

«Після набуття чинності реструктуризацією комерційного боргу в іноземній валюті ми можемо вважати дефолт урегульованим, і рейтинг може бути підвищений з «SD». Ми схильні надавати більшості суверенних паперів, що виходять із дефолту, рейтинги категорій «CCC» або «B» залежно від кредитних факторів після дефолту, включно з новими умовами державного боргу», – зазначило S&P.

Україна 20 липня запропонувала власникам єврооблігацій з 1 серпня відстрочити всі виплати за ними і терміни погашення на 2 роки, зберігши поточні ставки дохідності. Після закінчення цього терміну відсотки може бути виплачено одразу або капіталізовано. 10 серпня власники єврооблігацій дали згоду на запропоновані умови, які стосуються 13 випусків єврооблігацій України загальною номінальною вартістю $17,26 млрд та 2,25 млрд євро.

Якщо б вони проголосували проти, Україна мала би до липня 2024 року погасити три випуски єврооблігацій на $3 млрд: 1 вересня 2022 року – на $912,35 млн, 1 вересня 2023-го – на $1 млрд 355,23 млн, 1 лютого 2024 року– на $750 млн.

На реструктуризацію погодилися і тримачі ВВП-варрантів.

Крім того, пропозицію про відстрочення виплат і погашення на два роки схвалили і власники випущених під держгарантії єврооблігацій «Укравтодору» на $700 млн із погашенням у 2028 році та ставкою 6,25% та НЕК «Укренерго» на $825 млн із погашенням у 2026 році та ставкою 6,875%.

«Нафтогаз» оголосив дефолт за єврооблігаціями, оскільки не отримав згоди кредиторів на відстрочку погашення єврооблігацій на $335 млн.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd