«Нафтогаз» оголосив дефолт за єврооблігаціями

НАК «Нафтогаз України» не сплатила кошти держателям єврооблігацій у пільговий період.

Нафтогаз озвучив інформацію про особистий кабінет – Новини економіки |  PMG.ua

«Уряд пішов на дефолт за єврооблігаціями «Нафтогазу». 26 липня, сплив термін виплат НАК «Нафтогаз» держателям єврооблігацій», – йдеться у заяві компанії.

Ще на початку липня «Нафтогаз» через емітента своїх єврооблігацій Kondor Finance plc. звернувся до власників цінних паперів на суму майже $1,5 млрд із пропозицією відстрочити виплату купонів за ними на два роки, а також відкласти на такий самий термін погашення єврооблігацій-2022 на $335 млн, які мав повернути кредиторам 18 липня.

Кредитори відхилили цю пропозицію. І рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту «Нафтогазу» з CCC до C.

Після цього Кабінет міністрів 21 липня, діючи як загальні збори НАК «Нафтогаз України», розпорядженням №625-р зобов’язав НАК підписати договір із Kondor Finance на встановлених урядом умовах і зобов’язав посадових осіб компанії вчиняти будь-які дії при виконання правочину щодо єврооблігацій компанії тільки після окремого погодження таких дій Кабміном.

Керівництво «Нафтогазу» звернулося до Кабміну за відповідним погодженням. В листі до уряду НАК вказала на наявність на її рахунках коштів, достатніх для виплат за єврооблігаціями, а також описала ризики й негативні наслідки для «Нафтогазу» та країни у випадку «жорсткого дефолту» за єврооблігаціями компанії.

«У свою чергу Кабмін не надав посадовим особам «Нафтогазу» дозволу виконати зобов’язання перед держателями євроблігацій щодо здійснення необхідних платежів для сплати основної суми і відсотків (щодо випуску 2022) та відсотків (щодо випуску 2024 року)», – йдеться у заяві.

Таким чином уряд пішов на дефолт за єврооблігаціями НАК «Нафтогаз України».

«Оскільки невиконання зобов’язань за єврооблігаціями практично позбавило «Нафтогаз» доступу до міжнародного ринку капіталу, Кабмін своєю забороною на їх виплату фактично взяв на себе повну відповідальність за залучення коштів, необхідних для імпорту природного газу для проходження опалювального сезону 2022/2023», – впевнені в компанії.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd