Нацбанк погіршить прогноз росту ВВП через обстріли інфраструктури, – Пишний

Національний банк у січні оновить прогноз економічної активності у 2023 році. Наслідки обстрілів енергетичної інфраструктури росією можуть бути більш суттєвими, ніж регулятор очікував, складаючи попередній прогноз зростання ВВП наступного року у 4%.

НБУ изменит тарифы для банков и инкассаторов | PSM7.COM

Про це повідомив очільник Нацбанку Андрій Пишний, передає Forbes.

За його словами у базовому сценарії макропрогнозу НБУ враховував ризик, що внаслідок обстрілів можуть бути недоступні до 40% генеруючих потужностей, але доступ до енергопостачання вдасться доволі швидко відновлювати.

"Порушення енергетичної інфраструктури вже перевищують наші жовтневі оцінки, тому ми з високою ймовірністю будемо погіршувати прогнози економічної активності", – сказав голова Пишний.

Він додав, що через ризики подальших ударів, вплив може виявитися значно потужнішим, ніж закладалося у попередньому прогнозі.

"Зміна ситуації після обстрілів 23 листопада була досить драматичною. У січні ми опублікуємо оновлені цифри макропрогнозу з урахуванням цих чинників", – зазначив глава Нацбанку, додавши, що оцінки впливу блекаутів на українську економіку розглянуть вже наступного тижня.

Пишний також уточнив, що регулятор не має на меті зближувати свої прогнози з нещодавньою оцінкою МВФ, який закладає економічне зростання наступного року у межах 1%.

"Завдання прогнозу МВФ – розробити на його основі параметри нової програми з Україною. Від неї залежатимуть і наші заходи для збереження стійкості фінансової системи, і обсяги фінансування від міжнародних партнерів. Тому в цьому випадку консервативніший прогноз є цілком доцільним", – пояснив він.

Як повідомлялося, у жовтні Національний банк покращив оцінку спаду ВВП у 2022 році з 37,5% до 32%.

Однак очільниця Мінекономіки Юлія Свириденко зазначала, що через російські удари по об'єктах критичної інфраструктури падіння ВВП у жовтні поглибилось до 39% у річному обчисленні, порівняно із 35% у вересні-серпні.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd