Гіперліквідність банківської системи викликає занепокоєння у голови НБУ

В банківській системі накопичений рекордний профіцит ліквідності. Якщо бути точним, станом на ранок 8 грудня ця сума становила 381 млрд грн.

Гіперліквідність банківської системи викликає занепокоєння у голови НБУ —  Мінфін Про це заявив під час монетарного брифінгу голова НБУ Андрій Пишний.

«Це непокоїть, але Нацбанк розуміє й ризики й наслідки наявності такої надлишкової ліквідності. Ми напрацювали цілий комплекс заходів для оптимізації цього структурного профіциту ліквідності та посилення монетарної трансмісії», — зазначив Пишний.

За його словами, одним із заходів є посилення вимог до обов’язкових резервів. Надалі НБУ готовий застосовувати додаткові посилені заходи для збереження керованості курсових та інфляційних процесів.

«Ми будемо спостерігати та оцінювати дієвість наших рішень, їх вплив на грошово-кредитний та валютні ринки та застосовувати найбільш дієві та ефективні механізми в конкретній ситуації», — зазначив очільник НБУ.

Нагадаємо, за словами голови НБУ Андрія Пишного, Національний банк України вирішив підвищити вимоги до обов’язкових резервів банків щодо поточних рахунків у гривні та іноземній валюті на 5% для посилення монетарної трансмісії.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd