Європейські компанії втрачають заробіток в Україні. Доходи збільшили лише 11% – опитування ЄБА

За воєнний 2022 рік 83% компаній-членів Європейської бізнес-асоціації (ЄБА) зіткнулися з падінням доходів у доларах США в Україні: у 29% відбулося падіння до 20%, у 54% – на 21% і більше.

Європейські компанії очікують на зростання свого бізнесу в Україні  наступного року - iPress.ua Лише 6% опитаних повідомили про відсутність змін і ще 11% заявили про зростання доходів за минулий рік, свідчать результати опитування ЄБА.

Втрати бізнесу залишаються досить високими: 32% повідомляють про втрати до $1 млн, 36% – про втрати в діапазоні $1-$10 млн, 16% – про втрати понад $10 млн.

Майже вдвічі у порівнянні з минулим опитуванням у жовтні 2022 року збільшилася кількість компаній, які зазнали негативного впливу ракетних атак на свою діяльність, – з 47% до 89%.

Перебої з енергопостачанням очолюють рейтинг актуальних викликів бізнесу, також компанії скаржаться на перебої зі зв'язком та інтернетом і вони мають проблеми з бронюванням співробітників та виїздом за кордон.

Зараз у 88% компаній є мобілізовані працівники, серед яких у 73% вони становлять до 10% штату, а ще у 15% – 10-20%. До того ж у 39% компаній були мобілізовані критичні фахівці, переважно це ІТ-фахівці, інженери та представники інших технічних спеціальностей.

Сьогодні всі компанії асоціації, які взяли участь в опитуванні, працюють: 54% у повному обсязі, а 46% з деякими обмеженнями. У жовтні минулого року повним обсягом працювало 44% компаній.

Внаслідок бойових дій 40% компаній зазнали безпосередніх втрат, до того ж 25% мають активи на окупованих територіях. Здебільшого - це устаткування, техніка, нерухомість, транспорт.

Зростає кількість компаній, які виплачують співробітникам заробітну плату у повному обсязі – нині таких 89%. Це більше, ніж у жовтні, тоді таких було 79%.

У 2023 році 8% компаній скорочують розмір оплати праці, 2% змушені відправляти співробітників у неоплачувану відпустку і ще 5% вдаються до звільнень.

Поліпшується фінансова стабільність компаній – 27% компаній мають фінансові резерви на півроку, 23% – на рік та 36% на рік та більше.

Опитування проводилося з 16 по 26 січня 2023 року, участь у ньому взяли 100 керівників компаній-членів Європейської бізнес-асоціації.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd