Євро рухається до паритету з доларом уперше за 20 років

Курс єдиної європейської валюти впав до п'ятирічного мінімуму — приблизно 1,03 долара. Це відбувається на тлі масового прагнення до долара як притулку від ринкових потрясінь і війни в Україні. Експерти HSBC Holdings та RBC Capital Markets прогнозують, що у 2022 році ці валюти досягнуть паритету, пише Bloomberg.

Курс долара до світових валют зріс до 20-річного максимуму: рухається до  паритету з євро - FINBALANCE

Хедж-фонди вже роблять на це ставку. Лише за останній місяць вони вклали $7 млрд умовної вартості в опціони на паритет.

«Натепер євро не є привабливою валютою», — сказав Франческо Пезоле, валютний стратег ING Groep NV. Саме тоді, коли цей голландський банк зберігає свій прогноз курсу євро на наступні шість місяців на рівні 1,05 долара, Пезоле визнає: сила долара та волатильність ринку означають, що паритет імовірний.

Значною мірою тяжке становище євро є наслідком нинішньої сили долара. Водночас новий напад глобального неприйняття ризику, що підірвав ринок акцій і кредитів, лише посилює інтерес до валют-притулків.

Є також похмурі перспективи для європейської економіки. Протистояння з москвою щодо постачання природного газу на континент підвищило ймовірність помітного уповільнення темпів зростання. МВФ знизив прогноз зростання економіки ЄС на 2022 рік до 2,8%.

У такій ситуації Європейський центральний банк (ЄЦБ) змушений ходити по натягнутому канату. Він має збалансувати необхідність жорсткішої політики щодо стримування рекордної інфляції з перспективою економічної шкоди, якої може бути завдано такими діями. Хоча ЄЦБ може підняти ставки вище за нуль до кінця року, є сумніви щодо подальшого їхнього підвищення.

Інвестори найближчими днями слідкуватимуть за виступами таких осіб, як-от президентка ЄЦБ Крістін Лагард, а також вивчатимуть протокол зборів банку, запланованих на 19 травня, щоб отримати додаткові підказки для роздумів. Лагард уже приєдналася до політиків, які сигналізують про підвищення вже в липні.

Але не всі налаштовані песимістично. Роберто Міаліч, валютний стратег UniCredit SpA, очікує, що євро знову підніметься вище за 1,10 долара протягом наступного року, оскільки цикл підвищення ставки ФРС завершується. Він вважає довгостроковий сценарій нижче за паритет лише другорядним ризиком, який можливий тільки в тому разі, якщо темпи економічного зростання в єврозоні впадуть набагато сильніше, ніж зараз побоюються.

Утім, доки ризикові активи залишаються вразливими, традиційні притулки, як-от долар і єна, залишаться в моді. Війна в Україні також є серйозним стримувальним чинником для євро, особливо з огляду на перспективу перебоїв із постачанням газу.

«Нам важко побачити позитивні перспективи для євро на цьому етапі», — написали стратеги HSBC, вказуючи на одночасний перегляд прогнозів зростання економіки в бік зниження та прогнозів інфляції — у бік підвищення. «Це неприємний коктейль для будь-якої валюти, який потрібно намагатися переварити», — зробили висновок у HSBC.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd