Виплати за облігаціями уряду перевищили запозичення з початку війни на 73 мільярди, – НБУ

Упродовж повномасштабної війни росії проти України обсяг сплачених урядом коштів на погашення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на 73,19 мільярда гривень перевищує обсяг залучених до держбюджету коштів на аукціонах із продажу ОВДП.

Виплати за ОВДП уряду перевищили запозичення з початку війни на 73 мільярди  — Мінфін

Як свідчать дані депозитарію Національного банку України (НБУ), за вказаний період Мінфін залучив від розміщення ОВДП на аукціонах 106,02 млрд грн, $1,38 млрд та 468,4 млн євро, повідомляє персслужба Нацбанку.

Водночас на погашення за внутрішніми борговими цінними паперами спрямовано 164,21 млрд грн, $2,09 млрд та 168 млн євро.

"Із квітня до серпня, а також із початку жовтня сальдо внутрішніх боргових операцій уряду було від'ємним, і за підсумками 1-23 жовтня, зокрема, становило 14,27 млрд грн", – зазначається у повідомленні.

При цьому Нацбанк вітає рішення Мінфіну, який минулого тижня підвищив ставки за гривневими ОВДП строком на 16 місяців до 18,5% річних.

Загалом упродовж дії воєнного стану уряд збільшував ставки за низкою гривневих паперів (максимальна дохідність становила 18,5% річних), а також за всіма доларовими ОВДП (максимальна дохідність – 4,5% річних). Ставки за гривневими військовими облігаціями на 3 місяці, а також за ОВДП, номінованими в євро, поки не змінювалися та становлять 9,5% річних та 2,5% річних відповідно.

Як повідомлялося, Міністерство фінансів на аукціонах з продажу військових облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) 18 жовтня змогло залучити до держбюджету 17,22 мільярда гривень (в еквіваленті), майже уся ця сума надійшла від продажу цінних паперів, номінованих у іноземній валюті.

При цьому Мінфін розмістив два випуски облігацій у гривні, підвищивши ставки за ними. Зокрема, Мінфін розмістив шестимісячні ОВДП у гривні під 14% на 3,72 млрд грн та півторарічні гривневі облігації на 1,92 млрд грн під 18,5% річних.

Нацбанк неодноразово наголошував не необхідності підвищення дохідності за гривневими облігаціями Міністерства фінансів з метою збільшити обсяги ринкових запозичень, що дозволить зменшити обсяги купівлі військових ОВДП за рахунок емісії гривні. Однак Міністерство фінансів відмовляється суттєво підвищувати ставки за ОВДП.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd