Виплати з ОВДП на 13,5 млрд грн перевищують суму запозичень на аукціонах – Нацбанк

Виплати з ОВДП на 13,5 млрд грн перевищують суму запозичень на аукціонах з продажу облігацій внутрішньої держпозики, повідомляє Banker.ua з посиланням на дані регулятора.

Військові ОВДП: як вберегти гроші від інфляції, вклавши їх у оборону  України. Новости :section-UKR.NET.

Обсяг коштів, спрямованих Урядом на погашення внутрішніх боргових інструментів з моменту запровадження в Україні військового стану, на 13,5 млрд грн перевищує суму запозичень на аукціонах із продажу ОВДП.

Як повідомляють у депозитарії НБУ, з 24 лютого по 10 липня Кабмін спрямував на погашення облігацій 90,3 млрд гривень, $920,8 млн та €168 млн. Суми, залучені Урядом у цей період, становлять 85,7 млрд гривень, $496,1 млн та €283,4 млн.

З квітня до червня сальдо внутрішніх боргових операцій було негативним. Зокрема, у квітні показник становив мінус 2,9 млрд грн, у травні – мінус 0,4 млрд грн, а у червні – мінус 21 млрд грн.

У березні обсяг коштів, отриманих урядом на ОВДП-аукціонах, перевищив погашення за внутрішніми борговими інструментами на 10,6 млрд грн.

Ставки прибутковості під час дії воєнного часу залишалися незмінними. Так, гривневі тримісячні папери з лютого розміщувалися під 9,5%, тоді як шестимісячні – під 10%. Ставка для однорічних облігацій, номінованих у нацвалюті, становила 11%, тоді як для ОВДП з терміном обігу 1,5 року – 11,5% річних.

Доларові шестимісячні облігації внутрішньої держпозики розміщувалися у зазначений період під 3,5%, а однорічні – під 3,7% річних.

Ставки для всіх ОВДП, номінованих у європейській валюті, становлять 2,5%.

Варто зазначити, що, за даними Нацбанку, найбільший портфель військових ОВДП, як і раніше, сконцентрований на балансах банків – первинних дилерів. У той же час другою за величиною категорією власників облігацій є фізичні та юридичні особи, вкладення яких у військові ОВДП становлять 11,5 млрд гривень, $118,6 млн і €136,4 млн. Нерезиденти володіють військовими облігаціями внутрішньої держпозики на суму понад 1 4 млрд грн.

Нагадаємо,станом на 4 липня Міністерство фінансів виконало план запозичень на внутрішньому ринку майже на 70%.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd