Валютні резерви НБУ за липень скоротилися на $417 млн

Міжнародні резерви України за липень скоротилися на 2% – до $22,385 млрд.

У листопаді міжнародні резерви України зменшились на 4,7 мільйонів доларів  – НБУ | Економічна правда

Про це повідомили в НБУ.

Ще місяць тому валютні резерви були на $417 млн більші.

Резерви у липні знизилися з огляду на інтервенції Національного банку та виплати за внутрішніми валютними зобов'язаннями держави, які значною мірою компенсовані валютними залученнями на користь уряду, зазначили в НБУ.

На міжбанківському валютному ринку НБУ продав $2,117 млрд, а викупив – $922 млн. Від'ємне сальдо інтервенцій НБУ становило $1,195 млрд.

Зменшення чистого продажу валюти НБУ у липні пов'язане насамперед із корегуванням офіційного курсу гривні до долара США з 9:00 21 липня на 25% (до 36,57 грн/$). Після встановлення нового офіційного курсу чистий попит за безготівковими операціями клієнтів помітно зменшився: з 22 липня і до кінця місяця щоденно на міжбанку фіксувалася чиста пропозиція обсягом від $40 млн до $70 млн на день.

Зниження обсягів емісійного фінансування до 30 млрд грн у липні (зі 105 млрд грн у червні) також сприяло зменшенню тиску на міжнародні резерви.

Валютні надходження на рахунки уряду України в Національному банку в липні становили $1,563 млрд: $1,049 млрд від уряду Німеччини, а $514 млн – від розміщення валютних ОВДП. Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив $677 млн, у тому числі $630 млн спрямовано на обслуговування та погашення ОВДП, а $47 млн – на розрахунки з іншими кредиторами. Позитичне сальдо операцій уряду становило $886 млн.

Переоцінка фінансових інструментів через зміну ринкової вартості та курсів валют дала мінус в резервах на $107,9 млн.

Валютні резерви НБУ в липні могли б показати зростання, вперше з березня, якщо б уряд 12 липня зарахував кошти від американського гранту на $1,7 млрд на свій рахунок в НБУ.

Однак уряд вирішив підтримати валютну ліквідність Укрексімбанку, в якому зберігає частину своїх коштів: станом на 1 липня уряд вже зберігав в Укрексімбанку валюти на 24,692 млрд грн в еквіваленті.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd