В Раді пропонують обмежити ставки за мікрокредитами на рівні 3880% річних

Законопроєкт про вдосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг №9422 передбачає обмеження ставок за мікрокредитами на рівні 1% на добу, проте остаточно максимальний її розмір буде визначено під час підготовки документа до другого читання за підсумками дослідження ринку.

Про це голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

"Гадаю, що конкретний відсоток можна буде обговорити до другого читання. До речі, я не виключаю, що він буде нижчим за 1%... Наразі проводять дослідження ринку, необхідно отримати його результати, отримати позицію і цифри від Нацбанку і вже визначатися до другого читання", – сказав Гетманцев.

За його словами, поки що фінансовий комітет пропонує поетапно зменшити стелю ставки до рівня 1% на добу.

"Ми пропонуємо 1%, але не одразу: спочатку 2,5%, потім 1,5%, потім 1%", – пояснив голова комітету.

Він вважає, що впровадження такого обмеження змусить гравців ринку відповідальніше підходити до питання оцінки ризиків і кредитоспроможності клієнтів.

Гетманцев уточнив, що законопроєкт запроваджує показник "денна відсоткова ставка за споживчим кредитом", інформацію про яку компанії зобов'яжуть зазначати у договорі за споживчим кредитом.

"Найжадібніша мікрокредитна організація встановлювала річну відсоткову ставку на рівні 244 460% річних, а шість із 29 компаній встановлювали ставку на рівні понад 50% тисяч річних! Але питання не лише в ставці, питання взагалі в тому, щоб вони повідомляли людям реальні умови", – зазначив Гетманцев.

Крім того, кредитору забороняється вимагати сплати будь-яких платежів, не зазначених у договорі. На нього також накладається зобов'язання передавати інформацію за всіма споживчими кредитами в бюро кредитних історій. Також упорядковується питання реклами та посилюється відповідальність мікрокредитних організацій за порушення в цих сферах, а Нацбанку надаються повноваження встановлювати додаткові вимоги щодо оцінки кредитної спроможності позичальника.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd