Уряд виконає одразу два структурні маяки МВФ в частині бюджетної політики

Уряд зареєстрував законопроєкт №9346 зі змінами до Бюджетного кодексу. Вони спрямовані на мінімізацію можливостей ad hoc змін до бюджету, встановлення чітких критеріїв та обмежень для держгарантій.

Про це повідомила голова Бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа у Facebook.

Вона нагадала, що Україна зобов’язалася його зареєструвати до кінця травня (і ухвалити) в межах виконання меморандуму про співпрацю з Міжнародним валютним фондом.

"Мова йде про два структурні маяки: подання до парламенту законопроєкту щодо відновлення дії статті 52 Бюджетного кодексу та її посилення з метою зменшення кількості змін до державного бюджету (ad hoc), а також норм щодо встановлення обмежень на надання державних гарантій з чіткими критеріями їх застосування", – написала вона.

У законопроєкті уряд пропонує встановити, що законопроект про внесення змін до закону про держбюджет може розглядатися у парламенті лише у разі наявності висновку Міністерства фінансів про підтримку такого законопроекту. Такий висновок має містити інформацію щодо можливостей фінансового забезпечення у поточному році і на середньостроковий період.

Також пропонується відновити передбачені статтею 52 Бюджетного кодексу умови внесення змін до закону про державний бюджет, залишивши лише в умовах воєнного стану необмежене право на перегляд видатків сектору безпеки і оборони.

Крім цього, документом пропонується:

  • відновити з 1 січня 2024 року середньострокове бюджетне планування (складанням Бюджетної декларації), що було зупинено у березні минулого року у зв’язку з початком великої війни;
  • відновити у 2023 році розробку Стратегії управління державним боргом, що також зупинено через повномасштабне вторгнення;
  • передбачити, що у 2023-2028 роках граничний обсяг державних гарантій, які надаються за рішеннями Кабміну, не може перевищувати 3% планових доходів загального фонду держбюджету, а граничний обсяг державних гарантій, які надаються на підставі міжнародних договорів, визначатиметься законом про державний бюджет.

"В 2021 граничний обсяг передбачався на рівні не більше 8,4%, а на 2022 і 2023 роки – не визначався", - прокоментувала Підласа.

Комітет з питань бюджету розгляне законопроєкт найближчим часом.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd