Український фондовий ринок відновлює роботу: названо терміни

Нацкомісія анонсувала поновлення роботи ринків капіталу та товарних ринків: обмеження, запроваджені на тлі вторгнення російського агресора в Україну, буде знято вже з 8 серпня.

Фондовий ринок перестане “лякати” українців та іноземних інвесторів

24 лютого, в день повномасштабного вторгнення рф в Україні були введені обмеження на проведення операцій на ринках капіталу та організованих товарних ринках.

Цей крок було зроблено в рамках попередження паніки, яка могла обрушити ринки та позбавити можливості їхньої повноцінної роботи в перспективі.

Крім того, повідомляє прес-служба НКЦПФР, «заморожування» ринків дозволило ідентифікувати активи, пов’язані з країнами-агресорами, та припинити їхню діяльність в Україні.

Водночас, уточнюють у Нацкомісії, для підтримки економіки та залучення коштів до держбюджету з моменту запровадження військового стану на ринки було допущено 20 випусків держоблігацій.

Плюс протягом останніх 5 місяців НКЦПФР зробила такі кроки:

  • спростила процедуру ідентифікації осіб при купівлі держоблігацій;
  • спростила процедуру купівлі держоблігацій для нерезидентів;
  • продовжила строки дії сертифікатів профучасників;
  • уніфікувала підходи до обліку цінних паперів резидентів та нерезидентів на агрегованих рахунках депозитарних установ;
  • перенесла строки виконання нормативних вимог;
  • дозволила проведення загальних зборів у дистанційному режимі;
  • здійснила перехід на електронний документообіг.

За словами Голови НКЦПФР Руслана Магомедова, протягом п’яти місяців війни ринки капіталу та товарні ринки працювали в ручному режимі: ретельно відстежувалися та аналізувалися результати кожної дозволеної операції.

«Завдяки індивідуальному підходу та помірній позиції, ми змогли подолати панічні настрої, зберегти активи та не допустити дефолтів щодо низки цінних паперів», — заявив голова Комісії.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, у свою чергу, назвав крок з розблокування ринків капіталу та товарних ринків своєчасним та зваженим, зазначивши, що учасники ринків підтвердили готовність до розвитку фінансового сектору.

«Ще до повномасштабної війни ми визначили оновлення фондового ринку однією з першочергових ініціатив уряду. Після нашої перемоги розвиток ринків капіталу та товарних ринків може стати одним із драйверів відновлення економіки та України загалом», – зазначив голова Кабміну.

Нагадаємо, 2 серпня Міністерство фінансів розмістило військових облігацій на суму понад 3 млрд гривень.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd