Україна не може відмовитись від емісії гривні для фінансування держбюджету, – Марченко

Міністерство фінансів не може обійтися без часткового фінансування видатків державного бюджету за рахунок емісії гривні Національним банком шляхом викупу "військових облігацій".

Емісія. Що таке емісія грошей, цінних паперів і як працює "друкарський  верстат"

Про це міністр фінансів Сергій Марченко заявив у ефірі національного телемарафону, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ці умови створені тим, що у нас війна. Ми не можемо фінансувати нашу армію за рахунок зовнішніх джерел: грантів та кредитів. Наші партнери не дають нам на військову кампанію коштів. Тому військову кампанію (потрібно фінансувати, – ред.) або за рахунок податків, або за рахунок у тому числі, викупу облігацій Нацбанком. Це тимчасово вимушений крок в умовах, коли ми воюємо", – пояснив Марченко.

Водночас він наголосив, що міжнародні партнери допомагають Україні фінансувати інші статті видатків держбюджету.

За словами Марченка, загалом з початку великої війни Україна отримала близько $13 млрд зовнішнього фінансування, зокрема у червні – $4,4 млрд.

"На цей місяць отримаємо або очікуємо більше $3 млрд. До кінця року йдеться від $16 млрд до $17 млрд з урахуванням вже отриманого", – сказав міністр.

Марченко додав, що уряд намагається утримувати щомісячний дефіцит бюджету в межах $5 млрд.

"І навіть приймати необхідні рішення, щоб ця рамка звужувалась", – додав він, уточнивши, що йдеться не про підвищення податків, а про розширення податкової бази.

Як повідомлялося, Національний банк України з початку війни безпосередньо профінансував держбюджет за рахунок викупу "військових" облігацій на 225 млрд грн і розраховує на збереження узгодженої з урядом стелі таких операцій цього року в 400 млрд грн.

Водночас Нацбанк неодноразово наголошував не необхідності підвищення дохідності за гривневими облігаціями Міністерства фінансів з метою збільшити обсяги ринкових запозичень, що дозволить зменшити обсяги купівлі військових ОВДП за рахунок емісії гривні. Однак Міністерство фінансів відмовляється суттєво підвищувати ставки за ОВДП.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd