У травні обсяг NPL у банківському секторі зріс на 7,8 млрд грн – НБУ

У травні обсяг непрацюючих кредитів у банківському секторі України зріс на 7,8 млрд гривень, повідомляє Banker.ua з посиланням на дані регулятора.

НБУ: обсяг непрацюючих кредитів у банківській системі скоротився до 37,2% -  FINBALANCE

Станом на 1 червня частка непрацюючих кредитів в українських банках склала 27,6%: на 1 травня показник сягав 27,4%, на 1 квітня – 27,1%, на 1 березня – 26,6%, а на 1 лютого – 29,5%.

З початку року, зазначається у повідомленні регулятора, частка NPL у банківському секторі скоротилася на 2,4 в.п. з 30%, тоді як обсяг непрацюючих кредитів зменшився на 27,7 млрд гривень (у травні зріс на 7,8 млрд гривень).

Левова частка NPL сконцентрована у держбанках: у ПриватБанку показник протягом травня знизився на 2 в.п. до 66,3% від розміру NPL у банках держсектору.

При цьому фінустанови з іноземним капіталом сконцентрували 7,3% кредитів, що не працюють, а приватні українські банки – 12,4%.

Кредитний портфель українських банків у травні, за даними НБУ, зріс на 1,4% – до 1,15 трлн грн.

Згідно з прогнозом регулятора, який міститься в червневому звіті про фінансову стабільність, через війну українські банки втратять не менше 20% кредитного портфеля.

Як зазначається у документі, вперше за п’ять років банківський сектор став збитковим через різке зростання відрахувань до резервів. Збитки банків від кредитного ризику в перспективі зростатимуть, а для покриття цих збитків фінустанови використовуватимуть капітал.

За словами заступника голови Нацбанку Сергія Ніколайчука, більше половини з топ-20 банків залишатимуться операційно прибутковими, і це дозволить їм самостійно відновлювати капітал після проходження глибокої фази нинішньої кризи.

«Після війни ми очікуємо, що у банків буде достатньо часу для того, щоб підготувати плани відновлення та реалізувати їх», – зазначають у НБУ.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd