У 2022 році російські акції подешевшали найбільше у світі, – Bloomberg

Вторгнення росії в Україну призвело до падіння російських акцій. Майже за 10 місяців акції рф подешевшали сильніше, ніж інші папери у світі.

Російські акції "летять вниз" після визнання "ДНР/ЛНР" - FINBALANCE

"Відновлення виглядає далекою перспективою після того, як санкції спровокували відтік інвесторів і зробили акції найгіршими у світі. Хоча економіка здебільшого витримала краще, ніж очікувалося, санкції, запроваджені США та їхніми союзниками, на фондовому ринку спостерігається інша картина", – пише агентство Bloomberg.

російські акції були виключені зі світових індексів, а біржові фонди, що відстежують акції країни, були або заморожені, або закриті.

Місцеві інвестори не змогли врятувати внутрішній ринок від падіння, спричиненого війною, навіть незважаючи на те, що більшості іноземців досі заборонено продавати місцеві акції, якими вони володіють.

Лютневий розпродаж спричинив рекордно тривале закриття московського ринку.

Доларовий індекс РТС впав на 35% в цьому році, що робить його найгіршим показником серед 92 індексів, що відслідковуються Bloomberg у всьому світі, в місцевій валюті, і третім найгіршим в доларах.

російський індекс MOEX, що розраховується в рублях, впав на 44%, що є найстрімкішим річним падінням з 2008 року. Зі зростанням напруженості війни, втрати можуть бути ще більшими, наголошує Bloomberg.

"російські акції відображають похмурі перспективи, оскільки західні санкції починають тиснути на внутрішню економіку. Перспектива глобального спаду протягом наступних кількох кварталів не обіцяє нічого хорошого для російської нафти, особливо в той час, коли Європейський Союз повністю прагне знизити свою залежність від російських сировинних товарів", – сказав старший валютний аналітик InTouch Capital Markets Ltd Пьотр Матис.

ЄС і країни "Великої сімки" домовилися заборонити компаніям з блоків надавати ключові послуги, включаючи страхування суден, що перевозять російську нафту, якщо вона була придбана вище верхньої межі ціни в $60 за барель. російські запаси нафти також постраждали від нестабільних цін на нафту, при цьому еталонна марка Brent впала приблизно на 40% від березневого максимуму.

Акції ПАТ "Лукойл" і ПАТ "Газпром", найвагоміші учасники індексу MOEX, цього року впали на 30% і 53% відповідно.

Тим часом, найбільший банк, ПАТ "Сбербанк росії" впав на 54%, оскільки міжнародні санкції вплинули на все, починаючи від можливості росії отримати доступ до валютних резервів і закінчуючи системою банківських повідомлень SWIFT.

Занепокоєння щодо того, що Путін може розширити призов резервістів з 300 тис. чоловіків, мобілізованих у вересні, також підірвали впевненість місцевих роздрібних інвесторів в тому, що у них є гроші, які вони можуть вкласти в роботу на фондовому ринку.

За словами аналітиків, наступний рік навряд чи принесе полегшення, оскільки війна та контроль над рухом капіталу триватимуть, особливо якщо глобальна рецесія стримає попит на товари, а нові санкції ще більше тиснитимуть на російську економіку.

Минулого тижня країни-члени ЄС досягли угоди щодо дев’ятого пакету санкцій проти росії, спрямованих на нові банки та чиновників, а також на доступ країни до безпілотників.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd