Ставку прибутковості військових ОВДП прив’язали до облікової ставки НБУ

Ставку прибутковості військових облігацій внутрішньої держпозики прив’язали до облікової ставки НБУ. Раніше Мінфін відповів відмовою на пропозицію Нацбанку підвищити цей показник.

Купити військові облігації – на який дохід можна буде розраховувати

Кабмін прив’язав ставку військових ОВДП для фінансування бюджету Нацбанком до облікової. Відповідно до постанови уряду, «плаваюча ставка, яка обчислюється виходячи із середнього значення облікової ставки НБУ за річний період, що завершується першого числа місяця, що передує місяцю здійснення чергових купонних виплат, і починається першого числа цього ж місяця попереднього року».

Раніше Мінфін відмовився підвищувати ставки військових ОВДП, заявивши, що залишить їх на колишньому рівні. У відомстві зазначили, що військові облігації – це насамперед інструмент підтримки державного бюджету у воєнний час, а не інструмент максимізації доходів від інвестиційної діяльності.

Так, Міністерство зафіксувало ставки тримісячних військових ОВДП на рівні 9,5%, шестимісячних – 10% та з терміном обігу 1,5 року – 11,5%.

У НБУ, своєю чергою, заявили про необхідність підвищення ставок з метою зменшення впливу інфляції на заощадження громадян.

У повідомленні регулятора йшлося про те, що ставка максимум 11,5% річних – це вище відсоткових ставок за банківськими вкладами, але водночас нижчою за рівень інфляції.

«Якщо ж ставки за ОВДП зростуть слідом за обліковою ставкою, вони стануть набагато цікавішими за заощадження і допоможуть українцям захистити свої гроші від інфляції», – заявили в НБУ.

Варто зазначити, що з початку війни Нацбанк вклав у військові облігації внутрішньої держпозики 120 млрд гривень. Ринковий обсяг запозичень з кінця лютого становив 93,27 млрд гривень, тоді як загальне фінансування держбюджету – 411,88 млрд грн.

Нагадаємо, Нацбанк України ухвалив рішення щодо підвищення облікової ставки до 25% річних.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd