Шмигаль розповів, яку суму може отримати Україна від партнерів уже в травні

Сума коштів, необхідна країні виживання в умовах війни, значно перевищує бюджет мирного часу. Про це в інтерв’ю РБК-Україна заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Хто допомагає Україні – США лідирують за загальною сумою допомоги, наданої  Україні під час війни » Слово і Діло

За словами голови Кабміну, потреби України у воєнний час оцінено Мінекономіки та підтверджено МВФ та СБ на рівні дефіциту бюджету в $4,5-5 млрд на місяць.

«Сюди входять постачання зброї, виплата додаткових збільшених платежів Армії, гуманітарна та соціальна підтримка. Зараз у нас розпочинаються нові виклики – розмінування та відновлювальні роботи», – наголосив в інтерв’ю Денис Шмигаль.

За словами прем’єра, на сьогоднішній день уряд України вже домовився із західними партнерами про підтримку на суму $10 млрд. Йдеться про такі інструменти, як кредити, гранти, допомога тощо.

«Понад $4,5 млрд ми вже отримали. Інші в процесі домовленостей і укладання договорів», – заявив Денис Шмигаль, уточнюючи, що кошти, які залишилися, Україна отримає вже найближчим часом: підписання договорів здійснюється практично щотижня.

Так, за словами глави Кабміну, на наступні $5 млрд уряд очікує вже у травні: відповідні домовленості було досягнуто безпосередньо з керівницею МВФ Кристаліною Георгієвою.

Так, зазначає Шмигаль, Міжнародний валютний фонд фактично взяв на себе лідерство, створивши адміністративний рахунок для допомоги Україні як шляхом прямого бюджетного фінансування, так і через передачу SDR – спеціальних прав запозичення.

«Я підписав 35 листів на 35 своїх колег прем’єр-міністрів розвинених країн, щоб вони 10% своїх СПЗ, які минулого року були роздані їм МВФ, передали на користь України. Цей механізм працює», – наголосив прем’єр.

За словами Дениса Шмигаля, допомогу Україні активно надають Канада, Сполучені Штати та низка інших країн. Крім того, Національний банк здійснив кілька запозичень через військові ОВДП.

Нагадаємо, за словами голови правління інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігоря Бураковського, відновлення української економіки після війни, яка забрала 50% ВВП країни, вимагатиме колосальних зусиль і від керівництва України, і від її громадян.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd