Санкції, ізоляція та протести опустили валюту Ірану до рекордного мінімуму

Валюта Ірану – ріал – впала до рекордно низького рівня стосовно долара США, повідомляє Reuters.

Іранська валюта впала до нового мінімуму на тлі протестів та ізоляції  країни через зв'язки з На неофіційному ринку 21 січня долар США продавався за 447 000 ріалів, тоді як напередодні він коштував 430 500 ріалів.

Однією з причин стрімкого здорожчання американської валюти стало різке зростання попиту на неї серед іранців, які, зіткнувшись з інфляцією близько 50%, намагаються захистити свої заощадження, купуючи долари, іншу тверду валюту чи золото.

Загалом ріал втратив 29% своєї вартості від початку загальнонаціональних протестів в Ірані, спричинених смертю від рук поліції 22-річної курдської жінки Махси Аміні 16 вересня.

Падіння вартості ріала також спричинене посиленням політичного тиску на Тегеран з боку західних держав і накладенням обмежень на пов’язані з Іраном кораблі та нафтові танкери, що призвело до значних втрат у ключовій галузі іранської економіки.

18 січня Європейський парламент закликав ЄС включити Революційну гвардію Ірану до списку терористичних організацій і запровадити проти неї санкції, а панамський реєстр суден, найбільший у світі, за останні чотири роки зняв свій прапор зі 136 суден, пов’язаних із державною нафтовою компанією Ірану.

Влада Ірану традиційно звинувачує в падінні ріала "ворогів Ісламської Республіки", які намагаються дестабілізувати країну.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd