росія готується до дефолту: путін заборонив платити за зовнішніми боргами у валюті

путін підписав указ про виплату виключно в рублях зобов'язань за російськими єврооблігаціями, номінованими в іноземній валюті.

Дефолт росії – у росії подаватимуть до суду, якщо країни Заходу оголосять  дефолт за євробондами » Слово і Діло Про це пишуть кремлівські інформагентства з посиланням на відповідний документ.

Як зазначено в указі, рубльові виплати за валютним боргом вважатимуться "виконаними належним чином" незалежно від позиції тих, кому ці виплати призначені.

Виплати у рублях порушують умови випуску більшості єврооблігацій рф і можуть бути розцінені як дефолт.

Зокрема, платіж у рублях порушує умови за доларовими облігаціями 2026 року, виплата за якими мала відбутися ще 27 травня. Тоді власники російських єврооблігацій не отримали вчасно купонні виплати на майже $100 млн. Що запустило 30-денний пільговий період, після якого (якщо не буде знайдено рішення) настане дефолт.

З майбутніх виплат росії допускають платежі у рублях лише облігації 2036 року, номіновані у євро.

Для наступних трьох платежів наприкінці червня в облігаційних документах рубль як альтернативна валюта для платежів не вказаний.

У мінфіні рф ще наприкінці травня заявили, що планують перейти на оплату зобов'язань із зовнішнього боргу у рублях. Згідно з планом, виплати в рублях проводитимуться на рахунки іноземних інвесторів типу "С". Доступ до виплат інвестори зможуть отримати після звернення до Національного депозитарію росії.

Поки що неясно, як минатиме цей процес, і чи зможуть інвестори зрештою отримати платежі..

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd