Річна інфляція в єврозоні досягла рекордних значень: дані Євростату

У липні річна інфляція у єврозоні досягла рекордних значень на рівні 8,9%. Цей показник є найвищим для регіону з моменту введення євро 1999 року.

Інфляція у єврозоні знову оновила історичний рекорд « Новини | Мобільна  версія | Бізнес.Цензор.НЕТ

За даними статистичного управління ЄС, у липні споживчі ціни в єврозоні піднялися на 0,1% у місячному вираженні та на 8,9% – у річному.

Вартість електроенергії в регіоні за підсумками минулого місяця зросла на 4,02%, тоді як ціни на алкоголь та тютюнові вироби зросли на 2,08%. Промислові товари в липні подорожчали на 4,5%, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Варто зазначити, що цільовий показник Європейського Центробанку з інфляції становить 2%. У липні регулятор почав цикл посилення своєї грошово-кредитної політики, яка залишалася надм’якою протягом кількох років. При цьому ціни на послуги, що створюють понад дві третини ВВП єврозони, у липні злетіли на 3,7% у річному обчисленні.

Рекордних значень у липні також досягла інфляція у Великій Британії: тут показник за підсумками минулого місяця досяг 10,1% (у червні він був зафіксований на позначці 9,4%), що стало найвищим із лютого 1982 року рівнем.

При цьому Банк Англії в ході останнього засідання підвищив ключову ставку до 1,75%: з метою придушення зростання інфляції показник було збільшено відразу на піввідсотка вперше з 1995 року.

Нагадаємо, незважаючи на уповільнення інфляції, Федрезерв США має намір посилювати монетарну політику до подолання цінового тиску.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd