Прямі збитки українського бізнесу внаслідок війни оцінюються в $13 мільярдів — KSE

За підсумками 2022 року щонайменше 109 великих та середніх підприємств зазнали прямих збитків внаслідок повномасштабного вторгнення рф.

Прямі збитки українського бізнесу внаслідок війни сягнули $13 мільярдів –  KSEПро свідчать дані проєкту "росія заплатить" KSE Institute (аналітичний центр при Київській школі економіки).

Загальна сума прямих збитків підприємств, включно з державними, та приватних осіб-підприємців оцінюється в $13 млрд. Із них $9 млрд – частка збитків великих та середніх підприємств.

Водночас загальні непрямі втрати сягають $33,1 млрд. А необхідна сума для відновлення підприємств – $24,9 млрд.

Переважна кількість зруйнованих та пошкоджених підприємств сконцентрована в шести областях – Київській та Донецькій (по 17% від загальної кількості), Запорізькій (14%), Харківській (13%), Луганській (10%) та Миколаївській (8%).

До найбільших підприємств за розмірами активів, що зазнали прямих збитків від збройної агресії рф, увійшли Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча, "Азовсталь", "Нібулон", "Мотор Січ".

Згідно з оцінкою експертів проєкту 19 приватних та державних підприємств (17%) з-поміж великих та середніх зруйновано повністю, ще 90 (83%) пошкоджені частково.

Останніми з-поміж зафіксованих пошкоджених великих підприємств зазнали руйнувань АТ "Мотор Січ" внаслідок ракетного удару у жовтні 2022 року, а також "Укрхімтрансаміак", ПрАТ "Глини Донбасу", "Конті" та "Нібулон".

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd