Причини сповільнення інфляції в Україні - Нацбанк

Основними чинниками дезінфляції стали значна пропозиція продовольства, слабкий споживчий попит та зміцнення гривні.

Про це повідомляє НБУ у своєму щомісячному макроекономічному та монетарному огляді.

«Тривало сповільнення споживчої інфляції (до 24,9% р/р у лютому) з огляду на достатню пропозицію продовольства та пального, слабший споживчий попит, ефекти від деокупації частини Херсонщини, зміцнення готівкового курсу гривні», - йдеться у звіті.

Зокрема, сповільнилося зростання цін на крупи, борошно, олію та цукор та продукти їх переробки, оскільки минулорічні врожаї зернових, олійних та цукрових буряків були достатніми для задоволення внутрішнього попиту.

Крім того, інфляційний тиск стримувався завдяки покращенню ситуації в енергетичному секторі, що дозволило бізнесу скоригувати витрати, зокрема, на електроенергію.

За оцінками НБУ, стрімко знижувалися темпи зростання цін на пальне завдяки достатнім запасам та зниженню світових цін на нафту в річному вимірі. Як наслідок, стабілізація цін на пальне сприяла зниженню темпів зростання вартості транспортних послуг, а також послабленню тиску цього компоненту на індекс споживчих цін через вторинні ефекти.

Крім того, зростання адміністративно регульованої інфляції також стримував мораторій на підвищення тарифів на послуги ЖКГ для населення.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd