Попит на готівкову валюту з боку українців зріс у 2,5 раза за рік, – НБУ

Обсяги готівкової іноземної валюти поза банками у період із січня до жовтня збільшилися в 2,5 раза, або на $9,9 млрд проти приросту в $3,9 млрд за аналогічний період минулого року, заявляє Нацбанк.

Наличная гривня укрепляется, а НБУ снова сокращает резервы. Каким будет  курс валют в последние дни августа и первые дни сентября — Delo.ua

За часів війни кількість готівкової валюти зросла на $8,1 млрд. В НБУ пов’язують таке зростання із виїздом великої кількості громадян за кордон.

«З початку повномасштабної війни обсяги готівкової іноземної валюти поза банками суттєво зросли на фоні збільшення зняття готівки з карток за кордоном українцями, які вимушено залишили Україну і знайшли притулок за кордоном», – повідомили в НБУ.

Крім того, кількість готівкової гривні також зросла – на 60,4 млрд грн, або 10,4% станом на 1 грудня порівняно з початком року. Обсяг готівки в обігу сягнув 641,5 млрд грн.

В Нацбанку зазначають, що різкий попит на готівкові гроші фіксувався на початку вторгнення та у листопаді-грудні, коли рф атакувала українську інфраструктуру.

Нагадаємо, за даними прес-служби ПриватБанку, українці частіше стали знімати гроші на касах у магазинах. За листопад через торгові термінали ПриватБанку українці отримали готівку на касах торгових точок на 43% більше у порівнянні з 2,3 млрд грн у жовтні.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd