Попит банків на кредити рефінансування впав у 8 разів, – Нацбанк

Національний банк на єдиному минулого тижня тендері з річного рефінансування 29 квітня надав лише 170 млн грн. Тижнем раніше було надано 1,35 млрд грн.

Правління НБУ ухвалило рішення про часткову зміну розподілу вертикалей  підпорядкування

Про це свідчать дані регулятора, передає Інтерфакс-Україна.

Водночас попит на купівлю банками депосертифікатів НБУ овернайт майже весь тиждень залишався рекордно високим – 60-62 банки купували депосертифікати на 185,3-187,8 млрд грн.

Лише у п'ятницю попит на них опустився до 168,1 млрд грн.

Нацбанк 16 квітня зазначив, що проводитиме тендери з рефінансування на строк до року один раз на тиждень – щоп'ятниці замість кожного дня, як це було раніше.

"Якщо в перші дні війни попит з боку банків на підтримку ліквідності був значним, то зараз вони навпаки достроково повертають залучені кредити рефінансування", – пояснили таке рішення в НБУ.

Уточнювалося, що у разі потреби Національний банк може оголошувати тендери щодо надання кредитів рефінансування та в інші дні тижня.

Всього з початку війни Нацбанк надав підтримку ліквідності терміном на рік на загальну суму трохи більше 72 млрд грн., у тому числі бланкового – 42 млрд грн.

Водночас, за даними НБУ, більшість бланкових кредитів було достроково погашено, і заборгованість із них скоротилася до менш ніж 9 млрд грн.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd