Понад 50% процентних доходів банків забезпечує держава - Володимир Лепушинський

Національний банк розкрив структуру процентного доходу банківської системи.

«За сім місяців 2023 року банки отримали прибуток у розмірі 83 млрд грн. У доходах банків 67% становили процентні доходи», – написав в колонці на ЕП директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський.

Більше половини процентних доходів банків забезпечили Мінфін та НБУ. «У структурі процентних доходів найбільшу частку мають доходи від кредитування бізнесу та населення – близько 40%, ще 20% – це доходи від вкладень у внутрішні державні облігації і біля 30% – від вкладень у депозитні сертифікати», – зазначив Володимир Лепушинський.

Дохідність за ОВДП сплачує Мінфін, дохідність за депозитними сертифікатами – НБУ, а істотна частка поточного кредитування банків відбувається за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%», яка передбачає субсидіювання ставок за рахунок державного бюджету. Саме тому сумарно понад 50% процентних доходів банків забезпечує держава.

В 2022 році дохід банків від депозитних сертифікатів НБУ становив 40,3 млрд грн, тільки за сім місяців 2023 року – 48,6 млрд грн.

За депозитними сертифікатами овернайт НБУ в цьому році платив 20% річних, за 3-місячними – 25%. З 28 липня ці ставки зменшилися до 18% і 22% відповідно.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd