ОВДП-аукціони: Мінфін розмістив військових облігацій на 4,74 млрд грн

Міністерство фінансів розмістило військових ОВДП майже на 5 млрд гривень: найбільшою популярністю 10 травня користувалися облігації з погашенням у листопаді 2022 року.

Відбулося перше погашення за військовими ОВДП - IBFЗа підсумками вчорашніх ОВДП-аукціонів до держбюджету України було спрямовано 4,74 млрд гривень. За даними Мінфіну, найбільшу суму – 3,35 млрд грн – вдалося отримати в результаті розміщення облігацій із погашенням 2 листопада 2022 року (ставка доходності тут становила 10%).

Тримісячні ОВДП 10 травня розміщувалися під 9,5%: продаж держпаперів з погашенням 27 липня 2022 року приніс бюджету 1,3 млрд грн.

18-місячні гривневі військові ОВДП вдалося продати на 87 млн гривень: облігації, дата погашення яких припадає на 25 жовтня наступного року, розміщувалися під 11,5%.

Варто також зазначити, що 9 травня НБУ здійснив п’ятий викуп військових ОВДП на суму 30 млрд гривень у рамках підтримки бюджету у воєнний час.

Водночас, повідомляє прес-служба Нацбанку, підтримка з боку регулятора не може виступати як основне джерело фінансування витрат уряду.

При цьому з метою стимулювання ринкового попиту на військові ОВДП регулятор пом’якшив підходи до оцінки вартості облігацій, що приймаються у заставу за кредитами рефінансування, а також запровадив нові моделі обліку цінних паперів нерезидентів та розширив можливості застосування «лінку» з міжнародним депозитарієм.

Крім того, НБУ дав «зелене світло» на переказ коштів за кордон, які будуть отримані нерезидентами внаслідок виплати погашення або сплати доходу за ОВДП після 1 квітня 2023 року.

Нагадаємо, за даними Мінфіну, кількість фізичних та юридичних осіб, які інвестували у військові ОВДП, перевищила 43 000.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd