Огляд фінансових ринків від ТОВ “Інтер Бізнес Фінанс” - 12 серпня 2022 р

Дані щодо споживчої інфляції в США вийшли трохи краще за очікування – зростання на 8.5% проти прогнозу 8.7% та попереднього значення 9.1%, але це підтвердило довгоочікувану тезу, що інфляція в США досягла піку. Тепер від ФРС чекають на підвищення ставок у вересні на 0.5%, а не на 0.75%. Китай завершив військові навчання поряд із Тайванем, але при цьому офіційно відмовився від обіцянки не спрямовувати війська чи своїх управлінців на Тайвань після його приєднання. Споживча інфляція в Китаї в липні зросла до найвищого рівня за два роки через різке зростання цін на свинину - 2.7% г/г після 2.5% у червні. Загалом ціни на продукти харчування зросли на 6,3% р/р.

У липні валютні резерви НБУ скоротилися лише на $0.4 млрд до $22.4 млрд. Емісійна допомога держбюджету від НБУ у липні скоротилася з червневих 105 млрд грн до 30 млрд грн. - замість НБУ прийшла західна допомога, і США виділять Україні ще $4.5 млрд на фінансування бюджету. За даними НБУ, з початку війни Україна отримала від міжнародних партнерів $13,7 млрд, а Нацбанк продав трохи більше ніж $14 млрд із резервів країни. В Україні зростання споживчих цін у липні сповільнилося до 0,7% з 3,1% у червні та 2,7% у травні і повернулося на рівень кінця минулого року.

Доходи держбюджету-2022 за сім місяців цього року перевищили аналогічні торішні на 83,4 млрд грн, або на 25,2%. Тобто Україна перевиконує план збору податків навіть попри війну. Уряд пояснює це детінізацією, при цьому відшкодування експортного ПДВ було майже повністю припинене після вторгнення росії в Україну 24 лютого - у січні відшкодування ПДВ склало 18,5 млрд грн, у лютому 12,1 млрд грн, а у березні лише 0,8 млрд грн. У квітні та травні по 0, у червні 9,5 млрд грн і тут же пішли звинувачення у «схемах», тож у липні знову 0. Держателі ВВП-варантів погодилися на пропозицію України щодо реструктуризації. На спеціальних зборах були представлені держателі приблизно 93% умовної вартості ВВП-варантів, 91% таких власників проголосували за відтермінування виплат та перегляд умов. Кредитори України погодилися на відстрочку виплат (купонів та погашення) за зовнішнім боргом до 2024 року, Очікується, що це заощадить державі $5.8 млрд. Також кредитори Укравтодору та Укренерго погодилися відкласти виплати євробондами на $1,5 мільярда, після двох років накопичені відсотки можуть бути виплачені відразу або капіталізовані. Раніше міжнародні офіційні партнери України у рамках G7 та Паризького клубу кредиторів заявили про готовність призупинити отримання виплат боргу України до кінця 2023 року з можливістю продовження відстрочки ще на один рік. Чистий збиток українських банків у 1-му півріччі становив 4.65 млрд.грн., у т.ч. у 2-му кварталі 4.5 млрд.грн. Причина: формування резервів під очікувані збитки війни, 21 банк був збитковим та 47 прибутковими. Нацбанк визнав неплатоспроможним невеликий банк «Січ» - вперше в історії за несплату банком відсотків за рефінансуванням НБУ.

Слава Україні!

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd