Огляд фінансових ринків від ТОВ “Інтер Бізнес Фінанс” - п`ятниця, 9 червня 2023

Президент США Джо Байден підписав закон, який призупиняє дію ліміту державного боргу країни до 1 січня 2025 року. Дефолт відкладається до листопада-грудня 2024 року. Ринок праці США в травні залишився в хорошому стані - безробіття в США 3,7%, приріст числа зайнятих поза с/г виявився набагато вищим за очікування - 339 тис. проти 180 тис. Зростання середньої погодинної оплати сповільнилося - 0,3% м/м проти 0,4% м/м. Іпотечні ставки в США підскочили до максимуму з листопада 2022 р. Середня ставка за 30-річною іпотекою зросла до 6,79% проти 6,57% минулого тижня. Обсяги продажів житла впали, але попит зберігається через недостатню пропозицію. Freddie Mac вважає, що попит почне слабшати, коли іпотечна ставка досягне 7%. Продажі готових будинків у квітні показали найгірший результат з 2011 р., а нові пропозиції впали на 23,4% порівняно з минулим роком. Середня ціна продажу за 4 тижні до 28 травня впала на 1,9% - найсильніше падіння за 2 місяці. Дефіцит торгівельного балансу США нижчий за очікування: -$74,6 млрд проти -$75,2 млрд. Експорт упав: $249 млрд, попередній $258 млрд, а імпорт зріс до $324 млрд. (попередній $319 млрд).

Промвиробництво в Німеччині зросло нижче за очікування: 0,3% м/м проти 0,6% м/м. Впало: виробництво автозапчастин -0,8% і енергетика -1,5%. Зросли: обробна промисловість +0,1%, споживчі товари +1,5%, будівництво +2%, фармацевтика +6,4%. Взагалі, Європейська економіка знижується другий квартал поспіль — у четвертому кварталі минулого року спад становив 0,1%. Це стало першою піврічною рецесією в Європі з часів пандемії коронавірусу. За даними Євростату, зниження ВВП єврозони у першому кварталі було зумовлене скороченням державних витрат та витрат домогосподарств. Негативний внесок зробило і зниження товарно-матеріальних запасів, а відновлення торгівлі підтримало європейську економіку, зазначає агентство. Усього з 20 країн єврозони рецесія торкнулася семи - скоротилися економіки Німеччини, Литви, Мальти, Нідерландів, Греції, Ірландії та Естонії, ВВП яких не зростає з кінця 2021 року. Втім, європейська влада розраховує, що ситуація покращиться вже у другому кварталі. Згідно з оновленим прогнозом Єврокомісії, 2023 року європейський ВВП за підсумком 2023 року збільшиться на 1,1%, а 2024-го зросте на 1,6%. Тож не дивно, що член Ради керівників ЄЦБ Франсуа Віллеруа де Гальо зазначив: подальші підвищення ставок будуть "відносно незначними", а більшу частину шляху пройдено і грошово-кредитна політика починає працювати, показуючи помітне зниження базової інфляції. Інфляція поки що втричі перевищує цільові 2%, проте минулого місяця базовий і основний показники знизилися більше, ніж очікувалося, слідом за падаючими інфляційними очікуваннями, пише Bloomberg.

Єврокомісія продовжила заборону на імпорт агропродукції з України до середини вересня. Напередодні міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус отримав від Єврокомісії відповідний проєкт постанови. Водночас ЄС продовжив скасування мит на товари з України ще на рік. Рішення набуває чинності з 6 червня і діятиме до 5 червня 2024 р. включно. Світовий банк погіршив прогноз зростання ВВП України на 2023 рік із 3,3% до 2%. Погіршення прогнозу здебільшого пов'язане з економічними потрясіннями через руйнування енергетичної інфраструктури в 4-му кварталі 2022 р. Бізнес залучив понад 113 млрд грн за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» від початку повномасштабної війни. Всього було укладено 28 141 кредитний договір. А міжнародні резерви України становили 37,3 млрд дол. станом на 1 червня 2023-го. Це найвищий показник із серпня 2011 року. Упродовж травня обсяг резервів зріс на 4%.

Тримаємось! Слава Україні!

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd