Огляд фінансових ринків від ТОВ “Інтер Бізнес Фінанс” - п`ятниця, 6 жовтня 2023

Інфляція в ЄС сповільнилася до річного мінімуму у 4,3% р/р. Драйвером зниження стало падіння цін на енергоносії та сильне уповільнення в послугах, що підтримує очікування паузи в діях ЄЦБ. Високі ставки негативно впливають на і без того ослаблену економіку - роздрібні продажі в Німеччині впали на 1,2% м/м. Продажі скоротилися в сегменті харчових продуктів на 1,2%, а в непродовольчих товарах на 0,7%. Значне зниження показав e-commerce -8,7%, але безробіття в Німеччині стабілізувалося на рівні 5,7%, поблизу історичного мінімуму, незважаючи на застій в економіці.

Світовий банк знизив прогнози зростання Східної Азії через слабкий Китай - очікування зростання ВВП у регіоні впало з 5,1 до 5% на 2023 р. і з 4,8 до 4,5% на 2024 р. Прогноз щодо Китаю також переглянутий у бік зниження з 4,8 до 4,4% через проблеми з нерухомістю, зростання боргів і згасання впливу постковідного відновлення. Аналітики зазначають, що падіння зростання Китаю на 1% впливає на показник зростання регіону на 0,3%.

І тільки в США все добре: заявки на первинну допомогу з безробіття залишаються на історичному мінімумі, кількість відкритих вакансій JOLTs зросла до 9,61 млн, а коефіцієнт добровільних звільнень становив 2,3% - мінімум із 2020 р. Торговий дефіцит США скоротився до 3-річного мінімуму у 58,3 млрд.

Дефіцит держбюджету України цього року збільшиться до 32% ВВП, — повідомив Данило Гетманцев. Згідно з прогнозами на цей рік дефіцит мав становити 26%.

НБУ з 3 жовтня перейшов на керовану гнучкість обмінного курсу. Це означає, що офіційний курс визначатиметься операціями на міжбанківському валютному ринку. Водночас курс на готівковому валютному ринку встановлюватиметься за правилами, які діяли до 24 лютого 2022-го року. В Нацбанку наголосили, що керована гнучкість курсу відрізняється від режиму плаваючого курсоутворення - НБУ продовжить ретельно контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому. В перший же день гнучкого курсу НБУ чомусь вирішив захищати офіційний курс 36.6 грн/дол. і спалив майже $500 млн резервів.

З початку 2023 року уряд України залучив від продажу ОВДП на аукціонах 400 млрд грн, а загалом упродовж воєнного стану – понад 650 млрд грн. За даними Депозитарію НБУ, упродовж дев’яти місяців 2023 року Уряд України залучив від розміщення ОВДП на аукціонах 277 810,8 млн грн, 2 525,7 млн дол. США та 709,3 млн євро. На погашення за внутрішніми борговими державними цінними паперами за цей період спрямовано 179 006,6 млн грн, 2 466,9 млн дол. США та 588,0 млн євро.

Пшениця на світовому ринку стрімко дешевшає. Зафіксовано найтриваліший період зниження цін за 14 років, попри вихід росії з зернової угоди. Фʼючерси на Чикаго втратили близько 11% за останні три місяці та готові до зниження й у четвертому кварталі. Після закінчення дії зернового коридору Україна почала використовувати інші експортні маршрути, наприклад річку Дунай.

Тримаємось!

Слава Україні!

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd