Новини закордонних ринків

У вівторок фондові індекси США практично не змінилися

S&P 500 та індекс Dow Jones завершили вчорашній день практично без змін, а високотехнологічний Nasdaq знизився на 0,3%.

У вівторок інвестори в США виявляли стриманий настрій на тлі чергового зростання прибутковості американських держоблігацій, а також через ескалацію конфлікту на Близькому Сході між Ізраїлем та палестинським військовим угрупуванням ХАМАС.

Тим часом сезон корпоративних звітностей США в самому розпалі: за даними FactSet, 83% компаній, що відзвітували, перевершили очікування Уолл-стріт щодо прибутку, а близько 70% перевершили прогнози щодо виручки.

Ринки Азії демонструють змішану динаміку

Широкий індекс акцій Азії (за винятком Японії) MSCI AC Asia ex Japan Index знизився сьогодні на 0,3%, японський Nikkei та південнокорейський Kospi додали 0,1%, сінгапурський STI втратив приблизно 0,5%, а китайський Shanghai Composite та гонконгський Hang Seng впали на 0,6% та 0,1% відповідно.

Учасники ринку з оптимізмом зустріли сильніші економічні дані з Китаю, але геополітична обстановка у світі чинила тиск на зростання фондових ринків регіону.

Економічне зростання Китаю виявилося кращим за очікування

За даними Національного бюро статистики Китаю, у третьому кварталі 2023 року економічне зростання країни склало 4,9%.

При цьому опитані Reuters економісти очікували на зростання ВВП Китаю на рівні 4,6%.

Економічне зростання Китаю в третьому кварталі виявилося кращим за прогнози, посиливши надії на те, що друга за величиною економіка світу досягне цільового показника Пекіна щодо зростання ВВП на 5% цього року або навіть перевищить його.

Акції китайських забудовників впали до найнижчого рівня з 2009 року

За даними Bloomberg Intelligence, акції китайських девелоперів сьогодні знизилися в середньому на 1,2%, досягнувши найнижчого рівня за останні 14 років.

Лідерами падіння стали Times China Holdings (-12%) та China Evergrande Group (-3,5%).

Розпродаж акцій відбувається в той час, коли Country Garden Holdings, колишній провідний забудовник Китаю, знаходиться за кілька годин від дефолту: термін виплати відсотків власникам доларових облігацій компанії майже добіг кінця.

Тим часом останні дані щодо ринку нерухомості Китаю показали, що продаж будинків у країні за перші три квартали 2023 року впав на 3,2%, а інвестиції в галузь — на 9,1%.

Експерти зазначають, що спад інвестицій у нерухомість і її продажу в Китаї, що триває, підкреслюють необхідність вживання більш рішучих урядових заходів для стримування безпрецедентної житлової кризи в країні.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd