Нерезидентам спростили доступ до державних цінних паперів України

Нацбанк спростив іноземним інвесторам доступ до облігацій внутрішньої державної позики, зокрема до військових ОВДП, повідомляє Banker.ua з посиланням на прес-службу регулятора.

НБУ не бачить паніки на валютному ринку України

НБУ затвердив нові моделі обліку цінних паперів у власності нерезидентів та запровадив ще більше можливостей застосування «лінку» з міжнародним депозитарієм.

Тепер, зазначає прес-служба регулятора, іноземні інвестори отримають ще більше можливостей доступу до українських ОВДП, зокрема до військових облігацій внутрішньої держпозики. Ця ініціатива, за даними НБУ, сприятиме створенню нових послуг із продажу держпаперів.

Як повідомляють у Нацбанку, оновлення відповідного Положення дозволяє врегулювати можливість відкриття у системі депозитарного обліку депозитарію НБУ агрегованих рахунків для обліку цінних паперів у власності нерезидентів.

Крім того, ініціатива спрямована на врегулювання:

  • порядку обліку прав на цінні папери, що належать інвесткомпаніям та їхнім клієнтам,
  • умов припинення ведення обліку та обслуговування обігу облігацій місцевих позичок у системі депозитарного обліку депозитарію Нацбанку.

Варто зазначити, що для оптимізації процесів купівлі-продажу ОВДП інвесткомпаніями та їхніми клієнтами, а також з метою залучення на цей ринок компаній FinTech депозитарій НБУ запровадив можливість обслуговування кількох однотипних агрегованих рахунків у цінних паперах однієї депозитарної установи.

Крім того, депозитарій НБУ скасував обмеження на проведення операцій із ОВДП у системі Clearstream для резидентів України з метою розширення кола учасників вторинного ринку держпаперів серед нерезидентів.

Нагадаємо, 19 квітня Міністерство фінансів розмістило військових облігацій на 3,6 млрд гривень: гривневих ОВДП вдалося продати на 156,4 млн грн.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd