НБУ за квітень викупив військових облігацій на 50 мільярдів

З початку квітня Національний банк України викупив військових ОВДП на 50 млрд грн: 12 та 20 квітня — по 20 млрд грн та 27 квітня — 10 млрд грн. На 28 квітня портфель військових облігацій у власності НБУ становитиме 70 млрд грн.

Правління НБУ ухвалило рішення про часткову зміну розподілу вертикалей  підпорядкування Про це пресслужба регулятора повідомляє у своєму телеграм-каналі.

Таке зростання обсягів фінансування пов'язано із збільшенням потреб бюджету, враховуючи запроваджені податкові зміни та нижчі обсяги міжнародного фінансування, пояснює регулятор.

Також свою роль зіграло падіння економічної активності внаслідок воєнних дій, що суттєво обмежило бюджетні надходження. На відміну від березня доходи бюджету не підтримували дострокова сплата податків бізнесом і перерахування дивідендів державними компаніями.

«Позиція центробанку щодо фінансування Держбюджету незмінна — підтримка з боку НБУ не може бути основним джерелом фінансування видатків уряду», — йдеться в повідомленні.

Центробанк наголошує, що необхідно активізувати ринкові залучення через розміщення Мінфіном ОВДП, зокрема за рахунок коштів банківської системи. Це дозволить мінімізувати необхідність емісійного фінансування з боку НБУ, що знизить ризики для макрофінансової стабільності та дасть змогу уникнути втрати довіри до центробанку.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd