НБУ видаватиме компаніям спецдозволи на купівлю валюти

З 10 травня змінилися правила проведення банківськими клієнтами транскордонних операцій. Новий механізм був затверджений постановою НБУ № 96 від 9 травня 2022 року.

Правління НБУ ухвалило рішення про часткову зміну розподілу вертикалей  підпорядкуванняДосі покупка та виведення валюти компаніями були дозволені лише для оплати товарів так званого критичного імпорту. Список таких товарів міститься у постанові КМУ від 24 лютого 2022 року № 153 та постійно розширювався.

«Тепер на запит Кабміну, міністерств, РНБО чи СБУ регулятор може видавати індивідуальні ліцензії для окремих компаній та операцій. Це все ще не можна назвати відкритим ринком, проте нова процедура багато в чому спрощує та прискорює процедуру. Особливо для ексклюзивних випадків, коли вирішити проблему розширенням усього списку критичного імпорту було б недоречним», — пояснила Ганна Золотько, директор департаменту казначейських операцій «Юнекс Банк».

Згідно з постановою регулятора, запит на ім'я НБУ повинен бути підписаний керівником держоргану. У ньому мають бути зазначені:

  • підстави для проведення кожної операції з урахуванням важливості її здійснення юридичною особою під час дії воєнного стану;
  • сума угоди;
  • контрагент операції;
  • найменування банку, через який проводитиметься така операція.

Також з 10 травня іноземним інвесторам дозволено переказувати за кордон кошти, які будуть отримані після 1 квітня 2023 року у зв'язку із проведеною виплатою погашення або сплатою доходу за ОВДП України згідно з умовами їх розміщення.

Тимчасово заборонено розрахунки за кордоном з метою придбання цінних паперів, акцій, облігацій та оплати брокерських послуг за цими операціями, які здійснюються з використанням карток, емітованих українськими банками.

Нацбанк припиняє проведення щоденних безготівкових угод щодо купівлі-продажу валюти в євро і проводитиме такі операції виключно в доларах.


ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd