НБУ розширює співпрацю з міжнародним центральним депозитарієм цінних паперів Clearstream

Національний банк та міжнародний центральний депозитарій цінних паперів Clearstream розширюють «лінк», що поєднує українські ринки капіталу з міжнародними фінансовими ринками.

Подовжено дію спрощених правил оцінки кредитного ризику при  реструктуризації кредитів позичальникам, які постраждали від карантину Про це повідомляє пресслужба НБУ.

«Зокрема, досягнуто домовленостей щодо розширення існуючого „лінку“ з Clearstream та включення додаткових видів активів до переліку фінансових інструментів, що обслуговуватимуться через нього», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що завдяки розширенню «лінку» іноземні інвестори матимуть можливість здійснювати на лише операції з державними цінними паперами України, а й з іншими фінансовими інструментами повоєнного відновлення.

Із цією метою Clearstream за сприяння Міністерства фінансів України відкриє рахунок у цінних паперах номінального утримувача в Національному банку України.

За оцінками НБУ, відповідний крок сприятиме зростанню транскордонних інвестицій, підвищенню ліквідності українського ринку капіталів та підтримає цей ринок насамперед в частині інструментів післявоєнної реконструкції та відновлення зруйнованої інфраструктури та економіки України.

Clearstream — провайдер пост-торговельної інфраструктури на фінансових ринках, що входить до Deutsche Börse Group.

«Зважаючи на очікувані плани повоєнного відновлення України, НБУ радий запропонувати надійне та технологічно готове рішення, яке дасть змогу і надалі розширювати „лінк“ та забезпечить доступ клієнтам Clearstream до повоєнних фінансових інструментів. Налагодження подальшої співпраці з Clearstream сприятиме розширенню кола інвесторів та може стати однією з тих рушійних сил, що забезпечать відновлення інфраструктури України», — сказав голова НБУ Андрій Пишний.

Нагадаємо, у 2019 році Clearstream вийшов на українські ринки капіталу і запустив «лінк» з депозитарієм НБУ. Це дало змогу забезпечити доступ іноземних інвесторів до ринку державних цінних паперів, номінованих у гривні.

За перші місяці після оголошення про старт проєкту іноземні інвестиції в гривневі ОВДП зросли від майже нуля до 44 млрд грн, а за результатами першого року функціонування «лінку» обсяг іноземних інвестицій у державний борг України сягнув рекордних 129 млрд грн.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd