НБУ поновив перелік валютних обмежень для банків

Нацбанк ініціював скорочення лімітів відкритої валютної позиції для банків та запровадив низку валютних обмежень.

Правління НБУ ухвалило рішення про часткову зміну розподілу вертикалей  підпорядкування

НБУ здійснив низку кроків, спрямованих на підтримку стабільної роботи валютного ринку, запобігання відтоку капіталу та зниження тиску на міжнародні резерви України.

Зокрема, Нацбанк затвердив скорочення лімітів відкритої довгої та короткої валютної позиції банків (з 15% до 5% від регулятивного капіталу фінустанов), яке набуде чинності 4 травня.

Крім того, з 30 квітня регулятор тимчасово заборонив банкам укладати деривативні контракти, на підставі яких у сторін виникають обов’язки щодо купівлі, продажу валюти або банківських металів за гривню.

Також під забороною укладання контрактів, базовим показником яких є курс іноземної валюти до гривні, а валютний індекс виражено у гривні або ціна на банківські метали у гривні.

При цьому заборона не торкнулася укладання свопів, уточнюється у публікації.

З 30 квітня банки також тимчасово зупиняють видачу нових ощадних сертифікатів, номінованих у валюті (обмеження не торкається залучення банками депозитів в іноземній валюті).

Плюс до всього НБУ уточнив порядок визначення банками-емітентами курсу гривні до іноземних валют під час укладання угод із використанням електронних платіжних засобів.

Згідно з новими правилами, з 30 квітня курс гривні до іноземної валюти:

  • повинен бути рівним або перевищувати офіційний курс НБУ, що діє у день відображення банком операції, у разі списання з рахунку клієнта коштів у іноземній валюті (якщо міжбанківський переказ за такою операцією здійснюється у гривні), а також при зарахуванні на рахунок клієнта коштів у гривні (якщо міжбанківський переказ за такою операцією здійснюється у зарубіжній валюті);
  • не повинен перевищувати офіційний курс Національного банку, що діє у день відображення банком операції, більш ніж на 10% у разі списання з рахунку клієнта коштів у гривні, якщо міжбанківський переказ за такою операцією проводиться в іноземній валюті.

Нагадаємо, НБУ відкоригував переліки валют, до яких встановлюється офіційний курс гривні.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd