НБУ дозволив українцям купувати валюту онлайн та подвоїв ліміт за депозитами

Національний банк вирішив мінімізувати множинність обмінних курсів, тому пом'якшив валютні обмеження в частині продажу безготівкової іноземної валюти громадянам.

Вже з 29 серпня Національний банк вперше з початку повномасштабної війни дозволив банкам продавати безготівкову іноземну валюту населенню без підтвердження підстав чи зобов’язань для проведення такої операції. Йдеться про купівлю валюти онлайн – в мобільних застосунках.

Відповідні операції здійснюватимуться за ринковим курсом, установленим банком, у межах щомісячного ліміту в розмірі 50 тис. грн в еквіваленті в одному банку.

Крім того, НБУ збільшує зі 100 тис. грн до 200 тис. грн в еквіваленті щомісячний ліміт на купівлю населенням безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на депозит від 3 місяців.

Таким чином українці зможуть купувати валюту безготівково в одному банку – на рахунок і на депозит – на суму до 250 тис. грн щомісячно. В кожному банку, який надає такі послуги.

"Зазначені зміни сприятимуть переорієнтації частини попиту населення з готівкової іноземної валюти на безготівкову, адже операції з продажу безготівкової валюти банками є зручнішими та безпечнішими. Це дасть змогу зменшити різницю між готівковим та офіційним курсом. За необхідності Національний банк готовий застосувати додаткові заходи для мінімізації множинності обмінних курсів", – заявили в НБУ.

Це перший етап пом'якшення валютних обмежень в рамках реалізації Стратегії пом'якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd