Названо умови для скасування обмежень на валютному ринку України - НБУ

Національний банк України усвідомлює проблеми, які створює для економіки обмеження на валютному ринку. Водночас, їх скасування є поступовим процесом, терміни якого ще не визначені.

Про це йшлося на онлайн-зустрічі НБУ з керівниками українських підприємств, які беруть участь в опитуваннях щодо їх ділових очікувань, повідомляє Finance.ua.

Як зазначили на зустрічі представники регулятора, всі адміністративні обмеження, запроваджені НБУ з початку воєнного стану, є тимчасовими.

«НБУ усвідомлює, що з часом баланс переваг та недоліків від застосування жорстких адміністративних обмежень зазнає змін: стримуючий потенціал знижується, водночас ринкові викривлення та невдоволення учасників ринку посилюються. З огляду на це одним із пріоритетів НБУ є формування необхідних передумов, щоб перейти до поступового пом’якшення валютних обмежень, яке б не супроводжувалося шоками для валютного ринку та економіки», — зазначили в пресслужбі НБУ.

У НБУ нагадали, що в межах нової програми розширеного фінансування з МВФ Україна взяла на себе зобов’язання поступово послаблювати валютні обмеження, як тільки ситуація нормалізується.

НБУ працює над Дорожньою картою поступового скасування валютних обмежень. Відповідний документ визначатиме пріоритетність пом’якшення обмежень, ураховуючи баланс переваг та недоліків від їх застосування, наголосили в НБУ.

«Пом’якшення тимчасових валютних обмежень здійснюватиметься за тими ж принципами, що довели свою ефективність під час проведення валютної лібералізації в мирний час. Цей процес відбуватиметься поступово та не прив’язуватиметься до конкретних дат. Під час ухвалення відповідних рішень НБУ орієнтуватиметься на наявність необхідних макроекономічних передумов та ґрунтовний аналіз впливу таких кроків на валютний ринок та економіку», — додали в НБУ.

У пресслужбі також повідомили, що за період дії воєнного стану НБУ продав понад 30 млрд доларів для збалансування попиту та пропозиції на валютному ринку, «водночас інтервенції НБУ були б суттєво більшими за відсутності заходів з протидії непродуктивному відпливу капіталу».


    ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
    зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
    Реєстрація
    asd