Нафта зростає на запропонованій ЄС забороні на російську нафту, але слабкі дані щодо Китаю чинять тиск

Ціни на нафту продовжили зростання у четвер, оскільки пропозиція Європейського союзу про нові санкції проти росії, включаючи ембарго на сиру нафту через шість місяців, компенсувала побоювання щодо попиту з боку Китаю.

Страны МЭА готовы поставлять на рынок нефть из запасов для снижения цен -  Газета.Ru | Новости

До 06:30 за Грінвічем ф'ючерси на нафту марки Brent виросли на 60 центів, або 0,5%, до 110,74 долара за барель, у той час як ф'ючерси на американську нафту марки West Texas Intermediate виросли на 40 центів, або 0, 4%, до 108,21 долара за барель.

Обидва орієнтири підскочили більш ніж на 1 долар за барель на початку волатильної сесії після зростання більш ніж на 5 доларів за барель у середу.

Пропозиція про санкції, яку було озвучено президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн і для набуття чинності якої потрібна одностайна підтримка з боку 27 країн ЄС, включає поступове припинення постачання російської нафти через шість місяців і нафтопродуктів до кінця 2022 року.

Він також пропонує за місяць заборонити всі судноплавні, брокерські, страхові та фінансові послуги, які пропонують компанії ЄС для транспортування російської нафти.

«Це, ймовірно, змінить правила гри на ринках нафти та нафтопродуктів», - сказав у записці аналітик ЦБА Вівек Дхар, додавши, що санкції щодо страхування, які раніше застосовували Сполучені Штати та європейські країни, ефективно обмежували експорт нафти з Ірану.

Проте перед ЄС постає завдання знайти альтернативні джерела в той час, коли ціни на енергоносії різко зросли. Він щодня імпортує близько 3,5 млн барелів російської нафти та нафтопродуктів, а також залежить від постачання газу з москви.

Жменька східних країн ЄС стурбована тим, що ця пропозиція не дає достатньо часу для адаптації.

«Найнагадніші питання - скільки країн отримають пільги, обсяг додаткових санкційних заходів щодо обмеження експорту російської нафти на інші ключові ринки та реакція президента путіна на європейські дії», - Хеліма Крофт, глава RBC Capital Market щодо глобальних сировинних товарів. стратегії, - йдеться у замітці.

«Ми думаємо, що реакція цін на такі заходи залежатиме від того, наскільки далеко вони зайдуть у тому, щоб зробити 4,8 млн барелів на добу глобального експорту росії недоступними, а не непопулярними».

Очікується, що у четвер Організація країн-експортерів нафти та союзні виробники, відомі як ОПЕК+, погодяться підняти цільові показники видобутку на 432 000 барелів на добу (барелів на добу) у червні, повідомили Reuters чотири делегати ОПЕК+. Таким чином, ОПЕК+ дотримуватиметься планів поступового нарощування щомісячного видобутку.

Генеральний секретар ОПЕК Мохаммад Баркіндо повторив, що інші виробники не можуть замінити постачання з росії, але висловив стурбованість з приводу уповільнення попиту на транспортне паливо та нафтохімію в Китаї, найбільшому імпортері нафти, через карантин через COVID-19.

Опитування приватного сектора, проведене в четвер, показало, що активність у секторі послуг Китаю скоротилася другим за величиною темпом за всю історію спостережень у квітні під впливом заходів боротьби з пандемією.

В Ірані зростання цін на нафту дало перепочинок його енергозалежній економіці, і тому його клерикальні правителі не поспішають відроджувати ядерний пакт 2015 року зі світовими державами для ослаблення санкцій, заявили три чиновники, знайомі з мисленням Тегерана.

За даними Управління енергетичної інформації, запаси сирої нафти в США виросли минулого тижня на 1,2 млн барелів після того, як зі стратегічних запасів було викинуто більше нафти.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd