Нафта падає в ціні на тлі ослаблення занепокоєнь щодо ембарго проти Ізраїлю

Ціни на нафту впали зранку 19 жовтня після того, як ОПЕК не продемонструвала жодних ознак підтримки заклику Ірану до нафтового ембарго проти Ізраїлю, а США планують послабити санкції проти Венесуели.

Про це пише Reuters.

Грудневі ф'ючерси на нафту марки Brent впали на 0,5%, або на 43 центи, до 91,07 долара за барель.

Ф'ючерси на американську нафту марки West Texas Intermediate (WTI) на листопад, термін дії яких закінчується 20 жовтня, впали на 0,2%, або на 17 центів, до 88,15 долара за барель.

Більш активний грудневий контракт на WTI знизився на 0,3%, або 22 центи, до 87,05 долара за барель станом на 04:42 за Гринвічем.

Ціни на нафту зросли приблизно на 2% на попередній сесії на побоюваннях щодо перебоїв у світовому постачанні після того, як Іран закликав до нафтового ембарго проти Ізраїлю через конфлікт в Газі і після того, як США, найбільший споживач нафти в світі, повідомили про більше, ніж очікувалося, скорочення запасів, що збільшило і без того дефіцит поставок.

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) не планує вживати жодних негайних заходів на заклик члена ОПЕК Ірану, повідомили джерела Reuters, зменшуючи занепокоєння щодо потенційних перебоїв.

Ізраїль імпортує близько 250 тисяч барелів нафти на добу, в основному з Казахстану, Азербайджану, Іраку та африканських країн, зазначають аналітики Citi.

"Ми вважаємо, що ембарго з боку Казахстану та Азербайджану, сильного союзника Ізраїлю, малоймовірне", - зазначають вони.

За словами аналітика CMC Markets Тіни Тенг, візит президента США Джо Байдена до Ізраїлю завершився без подальшої ескалації конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом.

"Але ринок все ще перебуває під висхідним тиском на тлі геополітичної напруженості", - сказала вона.

Тим не менш, на ціни тиснуло повідомлення про те, що США видали шестимісячну ліцензію на здійснення операцій в енергетичному секторі Венесуели, яка є членом ОПЕК, після того, як між урядом Венесуели і політичною опозицією країни була досягнута угода про забезпечення чесних виборів 2024 року.

Поставки венесуельської нафти можуть допомогти знизити світові ціни на нафту на тлі конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом, санкцій проти Росії та рішень ОПЕК+ про скорочення видобутку, але Венесуелі потрібні інвестиції, щоб збільшити видобуток після років санкцій.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd