Нафта еталонних марок на початку тижня торгується різноспрямовано

Ціни на нафту еталонних марок демонструють незначні різноспрямовані зміни під час торгів у понеділок, 4 березня, після різкого підйому наприкінці минулого тижня.

Про це повідомляє enkorr.

Ціна травневих ф'ючерсів на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures становить $83,61 за барель, що на $0,06 (0,07%) вище за показник на закриття минулої сесії. У п'ятницю ці контракти підскочили у ціні на $1,64 (2%) до $83,55 за барель.

Котирування ф'ючерсів на сорт WTI на квітень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) зменшилися на $0,05 (на 0,06%) і становили $79,92 за барель. За підсумками попередньої сесії контракт здорожчав на $1,71 (2,2%) – до $79,97 за барель.

За підсумками минулого тижня Brent здорожчала на 3,4%, WTI – на 4,6%.

Причиною суттєвого зростання цін у п'ятницю стали побоювання щодо подальшого посилення напруженості на Близькому Сході після того, як понад сто осіб загинули в черзі за гуманітарною допомогою, ще 760 постраждали.

«Геополітична напруженість виявляє все більш «бичачий» вплив на ринок у міру того, як ми просуваємося далі в 2024 році», – заявив співредактор Sevens Report Research Тайлер Річі виданню MarketWatch.

Тим часом низка країн ОПЕК+ за підсумками колективних перемовин у неділю оголосила про продовження додаткових добровільних скорочень нафтовидобутку. Обмеження, які набули чинності з 1 січня й становлять близько 2 млн б/д, діятимуть до кінця червня. Учасники альянсу знову зазначили, що скорочення спрямовано на підтримку стабільності й балансу світового нафтового ринку, а додаткові обсяги, що випали, згодом буде поступово відновлено.

На думку спостерігачів, ці кроки були очікуваними.

Продовження лише на другий квартал «враховано в цінах і, отже, не має суттєво вплинути на них», зазначив аналітик із сировинних ринків Commerzbank Карстен Фріч.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd