Нафта дорожчає після атаки безпілотників в Ірані та обіцянки Китаю стимулювати споживання

Ціни на нафту зросли на початку торгів в Азії в понеділок, чому сприяла напруженість на Близькому Сході після атаки безпілотників в Ірані, а також обіцянка Пекіна сприяти відновленню споживання, що підтримає попит на паливо.

Нафта дорожчає після рекордного обвалу минулого тижня

Ф'ючерси на нафту марки Brent зросли на 54 центи, або 0,6%, до 87,20 долара за барель до 01:15 за Грінвічем, тоді як американська нафта марки West Texas Intermediate торгувалася на рівні 80,22 долара за барель, що на 54 центи, або 0,7%.

Судячи з усього, за нічною атакою безпілотників на військовий завод в Ірані стоїть Ізраїль, заявив у неділю офіційний представник США.

"Поки не зовсім ясно, що відбувається в Ірані, але будь-яка ескалація там може порушити приплив сирої нафти", - сказав Стефано Грассо, старший портфельний менеджер 8VantEdge в Сінгапурі.

Міністри з Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) та союзників на чолі з росією, відомих під загальною назвою ОПЕК+, навряд чи змінять її поточну політику видобутку нафти, коли вони зустрінуться 1 лютого.

Проте ознаки збільшення експорту сирої нафти з російських балтійських портів на початку лютого призвели до того, що марки Brent і WTI зафіксували перше тижневе падіння за останні три тижні.

У суботу кабінет міністрів Китаю заявив, що сприятиме відновленню споживання як основної рушійної сили економіки та збільшенню імпорту, повідомила державна телекомпанія CCTV.

«У нас є росія з боку пропозиції та Китай з боку попиту. Обидва можуть коливатися більш ніж на 1 мільйон барелів на день вище або нижче за очікування», - сказав Грассо, колишній нафтовий трейдер в італійській Eni.

«Здається, Китай здивував ринок тим, як швидко вони виходять із нульового рівня COVID, тоді як росія здивувала стійкістю обсягів експорту, незважаючи на санкції».

Китай відновлює роботу цього тижня після новорічних свят за місячним календарем. Число пасажирів, що подорожують до свят, перевищило рівень за останні два роки, але все ще нижче за рівень 2019 року, зазначають аналітики Citi з посиланням на дані Міністерства транспорту.

"Відновлення міжнародного трафіку в цілому залишається поступовим, з цифрами від високих до низьких до рівня 2019 року, і ми очікуємо на подальше відновлення, коли виїзні групові поїздки відновляться 6 лютого", - йдеться у замітці Citi.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd