Нафта дорожчає 13 травня, але побоювання щодо зниження попиту обмежують зростання

Ціни на нафту продовжили зростання у п'ятницю, але наближалися до свого першого тижневого зниження за три тижні, оскільки побоювання щодо інфляції та карантину в Китаї, що уповільнює глобальне зростання, компенсували побоювання щодо скорочення постачання палива з росії.

Падение цен на нефть — последние новости сегодня на РБК.Ру

Ф'ючерси на нафту марки Brent виросли на 1,81 долара, або 1,7%, до 109,26 долара за барель о 04:03 за Грінвічем, у той час як ф'ючерси на американську нафту West Texas Intermediate (WTI) виросли на 1,55 доларів, або 1,5%, до 107,68 доларів за барель.

Тим не менш, обидва еталонні контракти були на шляху до зниження за тиждень: Brent повинна впасти майже на 3%, а WTI – майже на 2%.

Ринок продовжує підштовхувати перспективу заборони Європейського союзу на російську нафту, що призведе до скорочення постачання, а також побоювання щодо нестійкого світового попиту.

Керуючий партнер SPI Asset Management Стівен Іннес сказав, що нафтотрейдери шукали "проблиск світла в кінці похмурого тунелю блокування Китаю".

«Проте, ми постійно опиняємось, коли кількість малих літер зважується проти того, що влада подвоює свою політику нульового COVID», - додав він.

Інфляція та агресивне підвищення ставок призвели до того, що долар США досяг 20-річного максимуму, що обмежило зростання цін на нафту, оскільки сильніший долар робить нафту дорожчою при купівлі в інших валютах.

Аналітики, однак, як і раніше, зосереджені на перспективі заборони Європейського союзу на російську нафту після того, як на цьому тижні москва ввела санкції проти європейських підрозділів державного «Газпрому» (MCX:GAZP) і після того, як Україна зупинила ключовий маршрут транзиту газу.

"Оскільки європейські ціни на природний газ стрімко зростають, неминучий деякий перетік у нафту", - зазначає старший ринковий аналітик OANDA Джеффрі Халлі.

"Ескалація санкцій з боку росії, ймовірно, позначиться на зростанні цін на нафту", - додав він.

У звіті Міжнародного енергетичного агентства, опублікованому в четвер, підкреслюється суперечливість ринкових факторів: зростання видобутку нафти на Близькому Сході та в США, а також уповільнення зростання попиту, як очікується, «відобразять гострий дефіцит пропозиції на тлі перебоїв, що посилюються, з постачаннями з росії». .

Агентство заявило, що з липня видобуток у росії впав майже на 3 мільйони барелів на добу, або приблизно втричі більше, ніж зараз, якщо санкції за війну з Україною будуть розширені або якщо вони стримуватимуть подальші покупки.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd