Нафта дорожчає через перспективи Китаю, зростання стурбовані після землетрусу в Туреччині

У вівторок ціни на нафту зросли другу сесію поспіль, завдяки оптимізму щодо відновлення попиту в Китаї та занепокоєнням щодо дефіциту пропозиції після закриття великого експортного терміналу після землетрусу в Туреччині.

Нафта дешевшає на тлі новин з Суецького каналу | Економічна правда

Ф'ючерси на нафту Brent виросли на 82 центи, або 1,01%, до 81,81 долара за барель до 03:00 за Гринвічем, тоді як ф'ючерси West Texas Intermediate піднялися на 82 центи, або 1,11%, до 74,93 долара за барель.

«Ціни на нафту зростають через очікування, що відновлення Китаю затягнеться, а також через перебої з поставками через землетрус, який спустошив Туреччину», - сказав Едвард Моя, аналітик OANDA.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) очікує, що половина світового зростання попиту на нафту в цьому році припадатиме на Китай, заявив у неділю керівник агентства, додавши, що попит на авіапаливо стрімко зростає.

Саудівська Аравія, найбільший у світі експортер нафти, підвищила ціни на свою провідну нафту для азіатських покупців вперше за шість місяців на тлі очікувань відновлення попиту на нафту, особливо з Китаю.

Операції на турецькому терміналі експорту нафти в Джейхані з потужністю 1 мільйон барелів на добу були припинені після сильного землетрусу, який стався в регіоні. Термінал BTC, який експортує азербайджанську нафту на міжнародні ринки, буде закритий 6-8 лютого.

Деніел Хайнс, старший стратег із сировинних товарів банку ANZ у Сіднеї, також вказав на закриття Фази 1 нафтового родовища Johan Sverdrup потужністю 535 000 барелів на добу в норвезькому районі Північного моря як на головний фактор зростання цін.

За словами аналітиків, нафтові ринки будуть уважно стежити за виступом голови Федеральної резервної системи США Джерома Пауелла в середу. Підвищення процентних ставок зазвичай зміцнює долар, що може зробити сиру нафту дорожчою для неамериканських покупців.

«Відновлення цін на нафту більше схоже на обережний крок напередодні завтрашньої промови ФРС Пауелл, коли голова ФРС може дати більше підказок щодо майбутнього підвищення ставок», - сказала Тіна Тенг, аналітик CMC Markets.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd