Нацбанк здійснив п'ятий викуп військових облігацій на суму 30 млрд грн

Національний банк України 9 травня 2022 року викупив військових облігацій на суму 30 млрд грн. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Відбулося перше погашення за військовими ОВДП - IBFЗа словами пресслужби НБУ, підтримка бюджету Нацбанком залишається необхідним заходом з огляду на значні оборонні, гуманітарні та соціальні потреби в умовах війни, розв'язаної росією.

«Позиція НБУ щодо фінансування бюджету незмінна — підтримка з боку регулятора не може бути основним джерелом фінансування видатків уряду. Нацбанк докладає зусиль, щоб стимулювати ринковий попит на відповідні папери», — зазначають там.

Сьогодні значний потенціал до збільшення свого портфеля ОВДП має банківська система України, враховуючи наявну в неї ліквідність: гривнева становить 227 млрд грн, валютна — $7,2 млрд.

«Важливим завданням є активізація ринкових залучень через розміщення Міністерством фінансів ОВДП, зокрема через підвищення ставок до привабливіших для їхніх покупців рівнів. Активізація ринкових запозичень дасть змогу мінімізувати ризики для фіскального сектору та водночас зберегти макрофінансову стабільність і довіру до НБУ», — коментують у Нацбанку.

Нагадаємо, з 10 травня 2022 року набирає чинності низка змін НБУ, що стосуються, зокрема, валютних обмежень.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd