Нацбанк здійснив викуп військових ОВДП ще на 70 млрд гривень

Нацбанк України здійснив викуп військових облігацій внутрішньої держпозики ще на 70 млрд гривень, повідомляє Banker.ua з посиланням на дані прес-служби регулятора.

Военные ОВГЗ: как уберечь деньги от инфляции, вложив их в оборону Украины —  Delo.ua

9 червня НБУ викупив військових ОВДП на суму 70 млрд гривень.

«Прибутковість за військовими облігаціями, викупленими у червні, є плаваючою і прив’язана до облікової ставки. Тобто цінові умови випуску цих цінних паперів наближені до ринкових», – зазначається у повідомленні на офіційному сайті Нацбанку.

Червневе зростання обсягу фінансування бюджету регулятор пояснює зменшенням надходжень до держбюджету, пов’язаним із зниженням податків, уповільненням надходження офіційного фінансування та скромними обсягами ринкових боргових залучень.

«Міжнародна підтримка України продовжується, проте організаційні процедури для виділення нового фінансування вимагають часу», – уточнюють у НБУ.

Збільшення обсягів ринкових запозичень та мінімізації ризиків для фіскального сектора, зазначають у Нацбанку, можна досягти шляхом підвищення прибутковості за іншими гривневими облігаціями Міністерства фінансів за підсумками нещодавньої зміни облікової ставки.

Завдяки збільшенню ринкових запозичень, можливе зниження обсягів викупу військових облігацій Нацбанком, який здійснюється за рахунок емісії гривні.

«Це знизить тиск на обмінний курс гривні та інфляцію і сприятиме збереженню макрофінансової стабільності та довіри до уряду та Нацбанку», – констатують у НБУ.

Якщо ж кроків щодо збільшення ринкових залучень не вжито, ризики для макрофінансової стабільності збережуться, і регулятор буде змушений утримувати облікову ставку на високому рівні досить довго.

У Нацбанку нагадали, що будуть прагнути повної відмови від фінансування дефіциту держбюджету і реалізують це прагнення при мінімізації ризиків розбалансування ситуації у фіскальному секторі.

«Доцільність операцій із фінансування критичних витрат уряду через купівлю ОВДП й надалі визначатиметься окремими рішеннями НБУ», – додали у Нацбанку.

Нагадаємо, 7 червня Міністерство фінансів розмістило військові облігації на суму трохи більше ніж 800 млн гривень.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd