МВФ прогнозує, що 2023 рік буде важким для світової економіки

Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва заявила, що 2023 рік буде ще одним важким роком, коли глобальне зростання сповільниться до рівня нижче 3% через наслідки пандемії, війну в Україні та посилення монетарної політики.

Про це вона розповіла під час виступу на China Development Forum.

Георгієва підкреслила, що навіть якщо прогноз на 2024 рік буде кращим, глобальне зростання все одно буде значно нижчим за середній історичний показник у 3,8%.

"Невизначеності надзвичайно високі,в тому числі через ризики геоекономічної фрагментації, що може означати розкол світу на конкуруючі економічні блоки - "небезпечний поділ", який зробить всіх біднішими і менш захищеними", - розповіла розпорядниця МВФ.

Окремо Георгієва відзначила економіку Китаю. У своєму січневому прогнозі МВФ передбачив зростання ВВП на 5,2% цього року, що є значним збільшенням більш ніж на два відсоткових пункти порівняно з 2022 роком.

"Потужне відновлення означає, що у 2023 році на Китай припадатиме близько третини світового зростання, що дасть довгоочікуваний поштовх світовій економіці.

На додаток до прямого внеску в глобальне зростання, наш аналіз показує, що збільшення темпів зростання ВВП Китаю на один відсотковий пункт означатиме збільшення темпів зростання інших азійських економік в середньому на 0,3 відсоткових пункти, що є позитивним стимулом", - додала пані Георгієва.

Дослідження МВФ показало, що реформи, спрямовані на підвищення продуктивності, можуть збільшити реальний ВВП Китаю на 2,5% до 2027 року і приблизно на 18% до 2037 року, щосприятиме більш якісному та інклюзивному зростанню.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd