Монетарна політика НБУ дозволила вгамувати інфляцію швидше за прогноз регулятора, - Пишний

Монетарна політика Національного банку дозволила вгамувати інфляцію швидше за прогноз НБУ.

Про це повідомив голова НБУ Андрій Пишний телеканалу "Ми – Україна".

"Національний банк розпочав зниження облікової ставки, саме тому що НБУ побачив в 2023 році чудові ефекти від нашої монетарної політики, які вгамували інфляцію і вона почала знижуватися за траєкторією, навіть суттєво динамічнішою ніж ми прогнозували", - сказав він.

При цьому голова НБУ підкреслив, що протягом кількох найближчих місяців інфляція буде в доволі безпечному діапазоні від 4 до 6%.

"Станом на кінець 2023 інфляція становила 5,1%, що є фактичною ціллю Національного банку… Але з початку війни ми відмовилися від інфляційного таргетування і перейшли в режим кризового управління. Протягом 2022-2023 ми робили усе, щоб повертати в регуляторне середовище монетарну політику Національного банку, курсову політику, звичні ринкові умови", - повідомив Андрій Пишний.

За його словами, НБУ попереднім рішенням залишив облікову ставку на рівні 15%, щоб інфляція, яка може пришвидшитись протягом 2024 року була контрольованою і досягла своєї цілі уже в 2025 році.

При цьому ще і захист заощаджень українських громадян в умовах високого темпу інфляції був також однією з цілей НБУ.

В кінці січня НБУ зберіг облікову ставку на рівні 15% та повідомив, що може повернутися до її зниження з 2-ї половини 2024 року.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd