Мінекономіки назвало цифру зростання ВВП України минулого року

За попередніми оперативними оцінками, реальний валовий внутрішній продукт України у 2023 році зріс на 5% після падіння на 28,8% у 2022 році.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на огляд Міністерства економіки.

«У 2023 році українська економіка проявила високу стійкість, повернулася до відновлювального зростання та за підсумком року показала кращі результати, ніж прогнозувалося на початку року», — йдеться в повідомленні.

Як зазначається в огляді результат є віддзеркаленням поліпшення безпекової ситуації в країні завдяки професійності і стійкості ЗСУ, системної фінансової підтримки з боку міжнародних партнерів

У міністерстві також відзначають «злагоджену роботу уряду й бізнесу».

Упродовж 2023 року ситуація на валютному ринку залишалася стабільною і контрольованою, йдеться в огляді Так, завдяки суттєвим надходженням від міжнародних партнерів та накопиченню значного рівня міжнародних резервів НБУ в жовтні перейшов до режиму керованої гнучкості обмінного курсу (станом на кінець року гривня девальвувала на 3,9% до 38 грн/долар). Станом на кінець 2023 року міжнародні резерви зросли на 42,2% до 40,5 млрд доларів.

«Темп зростання споживчих цін упродовж усього 2023 року відповідає найбільш спокійним, з погляду інфляції, рокам мирного часу, а в річному вимірі (5,1%) він досяг найнижчого рівня за останні 3 роки», — йдеться в документі.

В огляді також зазначається, що Мінекономіки під бюджетні розрахунки 2024 року закладало зростання ВВП на рівні 5%.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd