Мінцифри закликає Нацбанк пришвидшити процес розвитку електронної гривні

Міністерство цифрової трансформації закликає Національний банк пришвидшити процес розвитку електронної гривні.

Про це повідомив очільник Мінцифри Михайло Федоров.

"Нещодавно мені презентували на базі продукту Stellar електронну гривню. Вони розробили перші транзакції на блокчейні, як можна відслідкувати рух цих коштів", – розповів міністр в інтерв'ю агентству.

Федоров наголосив, що написав лист до Нацбанку про те, що треба пришвидшити процес розвитку електронної гривні.

"За законодавством, в 2024 році НБУ вже має запустити пілоти, але ми хочемо запустити вже в цьому році, а не відкладати на наступний", – сказав він.

Як повідомлялося, у листопаді минулого року Національний банк презентував проєкт концепції е-гривні як цифрових грошей Нацбанку.

На думку регулятора, е-гривня має виконувати всі функції грошей та стати доповненням до готівкової та безготівкової форм гривні, а також бути доступною для використання для всіх верств населення, державних органів, юридичних осіб, банків та небанківських фінансових установ.

Нагадаємо, пілотний проєкт "Е-гривня", під час якого Нацбанк випустив обмежену кількість електронної національної валюти в еквіваленті 5,44 тис. грн, проводився з лютого до грудня 2018 року.

Для пілотного проєкту було обрано централізовану модель випуску е-гривні, коли емітентом та технологічною платформою є центробанк.

У жовтні 2022 року ДП "Укрпатент" зареєструвало торговельну марку "е-гривня" та "e-hryvnia", яка належить Національному банку.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd