Канада спрямує заморожені активи рф на відновлення України

Канада змінить свій закон про санкції, аби дозволити перерозподіляти заблоковані російські активи на компенсацію жертвам війни в Україні та на відбудову нашої держави.

Канада заморозила кошти Центробанку РФПро це повідомила міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі, повідомляє Канадська телерадіокорпорація.

«Сьогодні ми шукаємо можливість не лише заарештовувати, а й дозволяти конфіскувати активи фізичних та юридичних осіб, які перебувають під санкціями, та компенсувати жертвам виручку. Ці зміни зроблять санкційний режим Канади першим у G7, який дозволить такі дії», – заявила Джолі.

У тексті законопроєкту йдеться, що заарештовані активи можуть бути використані для «відновлення іноземної держави, яка постраждала внаслідок серйозного порушення міжнародного миру та безпеки», а також для відновлення міжнародного миру та безпеки, й в якості компенсації жертвам агресії.

Посольство України в Канаді вже закликало законодавців якнайшвидше ухвалити законопроєкт.

«Ми вважаємо абсолютно справедливим, що російське державне майно або незаконно здобуті активи російських олігархів мають стати частиною репарацій з боку держави-агресора жертві агресії. Прийнявши законопроєкт, Канада продемонструє лідерство і зможе подати приклад іншим, показавши, що російський клептократичний корумпований режим повністю сплатить за свої злочини проти України», – йдеться у заяві посольства.

Нагадаємо, Офіс президента спільно з Міністерством юстиції розробив механізм стягнення заблокованих коштів росії у рахунок компенсацій.

Для цього є одразу кілька напрацьованих планів. Основний з них – підписання міжнародного договору, який передбачатиме зняття імунітету з коштів російської федерації і направлення їх постраждалим громадянам і юридичним особам, а також на відновлення інфраструктури.

Інший варіант – це прийняття відповідного закону у кожній юрисдикції, де кошти були заморожені. У окремих країнах такі законопроєкти уже зареєстровані.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd